h

Wie blijft thuis, wie stemt en op wie?

De Helmondse gemeenteraadsverkiezingen werden een succes voor de SP. De partij werd de grootste van de stad. Waar komen de stemmen vandaan? En wie bleef er thuis?
 

Lage inkomens, lage opkomst

Het laagterecord is deze keer in handen van Helmond West. Om precies te zijn: het stembureau in de kantine van de speeltuin. Bijna niemand ging er stemmen. Slechts 22,95% van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit.

Het spiegelbeeld is te vinden in de omgeving van het ziekenhuis bij stembureau sociëteit Gezelligheid in de Prins Bernhardlaan. Daar ging bijna iedereen stemmen. De opkomst bedroeg 92,56%.

De top 5 stembureaus met een lage opkomst: speeltuin Helmond West (22,95%), wijkcentrum De Terp in Helmond Noord (23,93%), wijkhuis De Brem in Rijpelberg (27,48%), steunpunt Brouwhorst in Brouwhuis (29,81%) en het Stadskantoor in het centrum (31,54%).

De top 5 stembureaus met een hoge opkomst: sociëteit Gezelligheid Oranjebuurt (92,56%), Wilhelminaschool Oranjebuurt (69,49%), café de Sport in Stiphout (67,31%), Trudoschool Stiphout (66,29%) en zalencentrum De Smed Stiphout (65,61%).

Het bekende vertrouwde patroon tekent zich af. In wat wel de ‘betere’ wijken worden genoemd, de wijken met veel (dure) koopwoningen, is de opkomst hoog. Mensen met hogere inkomens gaan veel vaker stemmen dan mensen met lagere inkomens.

In de ‘betere’ wijken scoren VVD en CDA het meest. De VVD behaalt de grootste hap van de stemmen in tien van de in totaal 37 stembureaus. Deze tien stembureaus zijn niet toevallig te vinden in Dierdonk, Brandevoort, Oranjebuurt en Stiphout. Het gaat om 2518 stemmen oftewel 62% van het totaal aantal VVD-stemmen. Conclusie: mensen met hogere inkomens gaan vaker naar de stembus en stemmen dan vooral VVD en CDA.

 
Waar scoort de SP?

Met 29,75% scoort de SP het meest in stembureau de Brem in Rijpelberg. Op de tweede plaats komt wijkhuis De Lier in Helmond Oost met 28,72%. Dan volgt basisschool de Rakt, ook op Rijpelberg, met 27,11%. Met 25,54% komt de Pannehoeve in Helmond Noord op de vierde plaats. Pal daarna volgt Rivierenhof op Brouwhuis met 25,31%.

Het minst scoort de SP in de wijken waar de VVD goed scoort. Maar gezegd moet worden dat de SP op Dierdonk nog heel redelijk voor de dag komt, ook al wonen daar veel VVD-kiezers. Als Dierdonk als enige het voor het zeggen had, zou de SP altijd nog drie raadszetels behalen.

 
SP versus PvdA?

SP Helmond vaagt PvdA weg. Dat schreef het Eindhovens Dagblad de dag na de verkiezingen. De gedachte ligt voor de hand. SP drie zetels erbij, PvdA drie zetels minder.

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft het landelijk beeld onderzocht. Volgens zijn onderzoek komen SP-stemmers overal vandaan vergeleken met de vorige raadsverkiezingen. Inderdaad het meest van de PvdA (8%), maar ook van de lokalen (6%), D66 (2%), GroenLinks (5%) en zelfs de VVD (5%). Dit zijn landelijke cijfers. We weten niet of het in Helmond heel anders is. Dat is niet onderzocht.

 
Potentie

Zes zetels. Dat is 16,42% van de stemmen oftewel 5002 kiezers. Nooit eerder scoorde de SP in Helmond bij de raadsverkiezingen zo hoog. Maar…weer wel bij andere verkiezingen. Het hoogste percentage behaalde de partij bij de statenverkiezingen van 2007: 25,6% oftewel 5800 kiezers. Nóg meer Helmonders stemden SP bij de Kamerverkiezingen van 2010. Namelijk 7010!

Het vergelijken van deze verkiezingen is een beetje een heikele zaak. Onder meer omdat de opkomst bij landelijke verkiezingen fors hoger is dan bij raadsverkiezingen. Maar de cijfers tonen dat de potentie van de SP groot is. En dat is goed nieuws!

Onderzoek Maurice de Hond (pdf-bestand)

De uitslag

U bent hier