h

Koopkracht in Helmond nog steeds veel lager dan het gemiddelde

23 januari 1999

Koopkracht in Helmond nog steeds veel lager dan het gemiddelde

HEERLEN - De vier Brabantse gemeenten met gemiddeld de rijkste inwoners zijn te vinden in de regio Eindhoven. Waalre spant de kroon, gevolgd door Son en Breugel, Nuenen c.a. en Heeze-Leende. Daar staat tegenover dat ook de Brabantse gemeente met gemiddeld de minste koopkracht in deze regio ligt: Helmond. Het welvaartspeil in Helmond ligt gemiddeld 23% onder dat van Waalre.

Eindhoven komt er evenmin goed af. De grootste stad van Noord-Brabant is de op tien na armste gemeente van de provincie en bekleedt landelijk een schamele 388e plaats. Van de negen Brabantse steden met meer dan 50.000 inwoners bezet Eindhoven de zevende plaats; alleen met Helmond en Tilburg gaat het slechter. Van de vijf grootste Nederlandse steden gaat het met de koopkracht Eindhoven daarentegen het best.
Dat blijkt uit cijfers die het CBS gisteren heeft vrijgegeven. De cijfers over de 572 Nederlandse gemeenten hebben betrekking op 1996. In grote lijnen stemmen de bevindingen overeen met het vorige CBS-onderzoek, over 94. De regionale top 2 (Waalre en Son en Breugel) is in vergelijking met dat onderzoek onveranderd. De volgers in Zuidoost-Brabant laten zich, door de gemeentelijke herindeling, minder gemakkelijk vergelijken met 94.

Minste geld
De Noord-Brabantse gemeenten als geheel doen het bovengemiddeld. De gemiddelde koopkracht van de inwoners ligt een vol procent boven het landelijk gemiddelde. Provincie met de meeste koopkracht is Utrecht (plus 7%), gemiddeld het minste geld hebben de Friezen te verteren (min 10%) op de voet gevolgd door de Groningers (min 8%).
De Noordhollandse gemeente Bloemendaal is nog altijd de rijkste gemeente van Nederland, dan komen Rozendaal (Gelderland), Wassenaar (Zuid-Holland), Laren en Blaricum (beide Noord-Holland). Kollumerland, Reiderland, Dantumadeel, W√Ľnseradiel en Pekela, alle gelegen in Friesland en Groningen, bezetten de top-vijf van armste gemeenten van Nederland.
De inwoners van Bloemendaal waren in 1996 gemiddeld anderhalf keer zo welvarend als de doorsnee Nederlander. Bloemendaal voerde in 1994 ook al de lijst van rijke gemeenten aan. De gemiddelde koopkracht per inwoner lag voor heel Nederland in 1996 op fl 34.350, ruim fl 2000 meer dan in 1994.

Uit: Eindhovens Dagblad 1 december 1999
1999-01-23

U bent hier