h

Acties hebben succes, wethouder komt terug op bezuiniging op leerlingenvervoer

9 september 1999

Acties hebben succes, wethouder komt terug op bezuiniging op leerlingenvervoer

Verantwoordelijk wethouder Bethlehem komt terug op de bezuiniging op het leerlingenvervoer die amper vijf maanden geleden werd doorgevoerd. Een succes voor de ouders en de scholen die massaal tegen de bezuiniging protesteerden.

In april dit jaar nog verdedigt de wethouder zijn bezuinigingsvoorstel in de gemeenteraad die bijna compleet ermee instemt. Alleen SP en Helmondse Belangen (HB) wijzen de bezuiniging van de hand.
De maatregel houdt in dat de kilometergrens waarbinnen leerlingen niet voor vervoer in aanmerking komen, wordt verruimd van twee naar zes kilometer. SP en HB vrezen de te voorziene gevolgen voor de kinderen die van het vervoer gebruik maken, maar door de verruiming buiten de boot zullen vallen. Het betreft leerlingen die naar speciaal onderwijs gaan en daarom om op school te komen noodzakelijkerwijs grotere afstanden moeten afleggen.
Als met het naderen van het nieuwe schooljaar duidelijk wordt wie nog wel en wie niet voor vervoer in aanmerking komt, komen ook steeds duidelijker de funeste gevolgen over het voetlicht.
Een stortvloed van bezwaren is het gevolg. Maar daar blijft het niet bij. Ouders trekken massaal aan de bel, de school roept op om te demonstreren en huilende kinderen worden 's morgensvroeg demonstratief op het gemeentehuis 'gedropt' om CDA-wethouder Bethlehem aan zijn verstand te peuteren dat de maatregel van tafel moet.
De SP steunt in woord en daad de acties die nu blijken succes te hebben. Tijdens een ingelaste vergadering meldt de wethouder het anders aan te pakken. Onderzocht wordt nu de mogelijkheid om de kilometergrens volledig te schrappen en het vervolgens over te laten aan de Permanente Commissie Leerlingenzorg om te beoordelen of leerlingenvervoer nodig is of niet. Deze commissie beoordeelt ook de toelating van kinderen tot het speciaal onderwijs.
In december komt de wethouder met het uitgewerkte voorstel. SP-raadslid Miranda Lintermans kan ermee instemmen. Ze vindt het belangrijk dat een onafhankelijke commissie het recht op leerlingenvervoer toetst en niet de gemeente zelf 'want die denkt te veel aan bezuinigingen'. Tot slot concludeert ze dat 'actie helpt'. Zonder dat denkt ze niet dat de wethouder was omgegaan.
1999-09-09

U bent hier