h

Raadsels rond Helmonds' duurste beekje

12 september 1999

Raadsels rond Helmonds' duurste beekje

Helmonds' duurste beekje de Gulden Aa wordt omgeven door raadsels. Een deel ervan in gebied de Bundertjes staat nagenoeg droog. Over het hoe en waarom spreken de instanties elkaar tegen. De SP eist nu duidelijkheid.

Helmonds' duurste beekje de Gulden Aa doet zijn naam eer aan. Het wordt het 'duurste beekje' genoemd vanwege de kostbare schoonmaakoperatie van vorig jaar van enkele miljoenen guldens. Twaalf miljoen kilo vervuild slib, oftewel ongeveer tweeduizend vrachtwagens vol, is uit de twee kilometer lange Gulden Aa gebaggerd.
Eind vorig jaar wordt het project feestelijk afgesloten met het uitzetten van een paar emmers flinke vissen. Maar sinds die tijd ook verbazen bezorgde wandelaars en buurtbewoners zich over de in hun ogen wel erg lage waterstand die niet meer terugkeert naar het oude hogere peil. Op sommige plekken staat de bodem zelfs droog. Met als motto 'dat kan toch niet de bedoeling zijn na zo'n dure schoonmaakoperatie' trekken zij sindsdien bij gemeente en waterschap aan de bel.
Duidelijkheid levert dat niet op. Wel talloze theorieën en elkaar tegensprekende verklaringen.
Het waterpeil is zo laag omdat de waterstand in het kanaal waarmee de Gulden Aa in verbinding staat is verlaagd, wat nodig is vanwege de aanleg van de bruggen in het centrum. Aldus de meestgehoorde variant. Maar volgens anderen kan dat niet de verklaring zijn omdat het waterpeil al ruim vóór die tijd zo laag staat.
Een andere verklaring zou zijn de vele rommel in het beekje waardoor het water niet kan doorstromen. 'Onze medewerkers hebben geconstateerd dat het waterpeil door alle rommel abnormaal laag is. De komende dagen zal het worden opgeruimd', verklaart waterschap de Aa in het Eindhovens Dagblad van - let wel - 20 maart van dit jaar. Om er aan toe te voegen dat 'binnen een paar dagen het waterpeil weer normaal zijn'.
'Merkwaardig', reageert SP-fractievoorzitter Ger Klaus, 'want in de krant van afgelopen zaterdag zegt het waterschap dat het ligt aan de lage waterstand in het kanaal. Waarom zei ze dat toen niet meteen?'
Maar het wordt nog vreemder. Want amper twee dagen eerder meldt een gemeentewoordvoerder dat de lage waterstand te wijten is aan een gat in het riool onder de Gulden Aa waarin het water weglekt. Ger Klaus: 'Hij zei dat er snel actie genomen wordt om dat gat te repareren. Tsja, wat moet ik nu denken?'
Het SP-raadslid heeft schriftelijke vragen gesteld. Hij rekent er nu op dat de gemeente reageert met een steekhoudend schriftelijk antwoord.
1999-09-12

U bent hier