h

'Tegengas blijft hard nodig'

14 december 1999

'Tegengas blijft hard nodig'

SP-fractievoorzitter Ger Klaus blikt kort terug op het afgelopen jaar. Zijn conclusie: 'Tegengas blijft hard nodig.'

Ger Klaus: 'Neem nou het project Boscotondo midden in het centrum. Of je het mooi vind of niet, dat is een kwestie van smaak. Maar als ik vertel dat het goedkoopste woonzorgappartement ruim 1400 gulden kale huur doet plus dat daar nog 350 gulden servicekosten per maand bijkomen, dan schieten de wenkbrauwen omhoog. Zó duur? Ja, en dat is nog het goedkoopste appartement, het duurste kost maandelijks ruim 2800 gulden kale huur. Toch heeft destijds behalve de SP de complete raad dat project goedgekeurd!'
Een paar weken geleden werd bekend dat het Boscotondo-project ruim twee miljoen duurder uitpakt, het potje 'onvoorziene uitgaven' moet aangesproken worden. Klaus: 'Dat gaat moeiteloos, daar hoeven geen boze actievoerders aan te pas te komen. Vergelijk dat eens met de problemen van de Helmondse scholen. Daar komen ze twee miljoen tekort alleen al voor het achterstallig onderhoud!'
Het is 'maar een voorbeeld' maar wel een voorbeeld dat veel duidelijk maakt over de keuze's van het Helmondse stadsbestuur, vindt Klaus. 'Geheel conform de tijdgeest verdwijnt de sociale kant van het verhaal steeds meer naar de achtergrond. Zelfs als het de gemeente géén geld kost, wordt voor de commercie gekozen.'
De SP'er doelt daarmee op de visie van het stadsbestuur op de rol van de Helmondse corporaties: in plaats van hun sociale taak overeind te houden, moeten die 'volwaardige marktpartijen' worden. Dat wil zeggen: commerciële bedrijfjes.
'Hoe de twee PvdA-wethouders die opstelling verantwoorden is mij een raadsel, maar het betekent wel dat een krachtig SP-geluid nog meer van belang wordt', aldus Ger Klaus.
1999-12-14

U bent hier