h

Makelaar wil school betalen

15 maart 2000

Makelaar wil school betalen

Makelaarskantoor Broeckx Praasterink is bereid geld te steken in het voortbestaan van basisschool De Evenaar. Moeten we daar blij mee zijn? Nee, zegt Kees Baggermans die voor de SP lid is van de commissie Onderwijs.

Basisschool De Evenaar is te vinden in de Helmondse wijk Dierdonk. Het is geen zelfstandige school maar een dependance van basisschool De Bundertjes en heeft achttien leerlingen. Voor het nieuwe schooljaar kan de school rekenen op 28 leerlingen, maar dat zijn er nog veel te weinig.
In de wijk is al een katholieke basisschool. Maar de politiek vindt mede door de uitslag van een enquête dat daarnaast ook openbaar onderwijs aangeboden moet worden. Omdat voor een compleet nieuwe school geen toestemming komt van het rijk, is gestart met De Evenaar als dependance van school De Bundertjes.
De uitslag van de enquete stemt betrokkenen hoopvol over het toekomstperspectief van De Evenaar. Maar de praktijk wijst nu anders uit. Het aantal leerlingen dat wordt aangemeld is onvoldoende voor de school om uit de kosten te geraken. Zo kunnen de loonkosten van de de betrokken leerkrachten pas bij een minimaal aantal kinderen van ongeveer zestig bij het rijk in rekening worden gebracht.
Belangrijke verklaring voor het ver onder de verwachting blijven van het aantal aanmeldingen is de ongelijkwaardige keuze waarvoor ouders worden geplaatst. Zij kunnen kiezen tussen een katholieke school met alles erop en eraan en een openbare school die het moet doen met een pover noodgebouw.
Om uit de impasse te geraken heeft school De Bundertjes - die nu de kosten moet dragen - aan de ouders voorgelegd of zij kans zien het aantal aanmeldingen op te vijzelen. Aangezien dit probleem niet snel zal zijn opgelost, is het idee opgekomen om tot die tijd middels sponsoring de financiën veilig te stellen. Genoemd zijn Bavaria en makelaarskantoor Broeckx Praasterink. De laatste heeft al gemeld er wel iets voor te voelen.
SP'er Kees Baggermans begrijpt waarom ouders op het idee komen van sponsoring, maar vindt dat het niet kan worden toegestaan. Baggermans: 'Het kan niet zo zijn dat een sponsor uitmaakt of er wel of geen school is. Dat is de bijl aan de wortel van het Nederlandse onderwijssysteem.'
2000-03-15

U bent hier