h

Stadswachten met bekeuringsbevoegdheid - primeur voor Helmond krijgt ook kritiek

19 augustus 2000

Stadswachten met bekeuringsbevoegdheid - primeur voor Helmond krijgt ook kritiek

Sinds kort heeft Helmond vier stadswachten met bekeuringbevoegdheid. Het zijn de eerste vier stadswachten in heel Nederland die bekeuringen mogen uitdelen. Een primeur voor Helmond maar er is ook kritiek.

De stadswachten mogen bekeuringen van maximaal honderd gulden uitdelen voor kleine vergrijpen als het verkeerd aanbieden van huishoudelijk afval, het spuiten van graffiti, of het op verkeerde plekken uitlaten van een hond.
Velen juichen het initiatief toe. Het komt tegenmoet aan de roep om meer controle en toezicht op straat. Nu voortaan dus ook door stadswachten die iets mogen doen. Immers stadswachten zónder bevoegdheid mogen wel waarschuwen, maar verder niets.
Maar er is ook kritiek. 'Het wachten is op de vraag om handboeien, een wapenstok en uiteindelijk een vuurwapen', zegt Kees van der Vijver van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) in het blad Binnenlands Bestuur. Van der Vijver waarschuwt voor 'wildgroei'.
Opmerkelijk is de kritiek van de stadswacht in buurgemeente Eindhoven. Manager N.Rijnaerts vindt dat de Helmondse stadswachten niet opgewassen zijn tegen de agressie waarmee zij te maken kunnen krijgen.
Ook de SP is kritisch. De stadswacht-functie is een zogenaamde ID-baan. Maar volgens de partij hoort het een reguliere politiefunctie te zijn.
2000-08-19

U bent hier