h

Combinet mag Reusel niet mijden

2 maart 2001

Combinet mag Reusel niet mijden

Dwangsom 10.000 gulden per dag
Combinet mag Reusel niet mijden

EINDHOVEN - Vervoersbedrijf Combinet moet de gehandicapten uit Reusel-De Mierden blijven vervoeren. Als het bedrijf dit niet doet, moet Combinet een dwangsom van 10.000 gulden per dag betalen.

Dit heeft de president in kort geding, mr. E. Adang, gistermiddag in Den Bosch bepaald. Het kort geding tegen Combinet was aangespannen door Reusel-De Mierden.

Dit bedrijf wilde vanaf gisteren geen gehandicapten meer uit Reusel-De Mierden vervoeren. De gemeente heeft in zijn ogen onjuiste gegevens verstrekt over het aantal gehandicapten dat van het collectief vraagafhankelijk vervoerssyssteem (CVV) gebruik zou maken. Daarnaast is er een overgangsregeling ingesteld, waardoor er het eerste half jaar nog minder gehandicapten in een taxi van Combinet stapten. Als het bedrijf dit allemaal van te voren had geweten, had het nooit het vervoer voor zijn rekening genomen, zo stelde het bedrijf.

Reusel-De Mierden stelde dat er wel juiste cijfers over de doelgroep zijn aangeleverd en dat er geen enkele juridische grond is waarop Combinet zich aan zijn verplichtingen kan onttrekken.

De rechter heeft Reusel-De Mierden in het gelijk gesteld. Ook de dwangsom van 10.000 gulden per dag waarom de gemeente had gevraagd, is toegewezen. De rechtbank heeft daar wel een maximum bedrag van 750.000 gulden aan gesteld.

De rechter stelt dat onvoldoende is gebleken dat de gemeente onjuiste en onvolledige informatie heeft gegeven over het aantal gehandicapten dat mogelijkerwijs van het CVV gebruik zou gaan maken. Daarnaast vindt de rechter dat Combinet zich nog had kunnen terugtrekken voordat het bedrijf daadwerkelijk met het vervoer van gehandicapten op 1 juli vorig jaar begon. Voordat de uiteindelijke handtekening onder de overeenkomst met Reusel-De Mierden werd gezet, wist Combinet immers van de overgangsregeling.

Ook het feit dat de gehandicapten minder ritten maken met Combinet dan waar het bedrijf bij zijn prijsstelling vanuit is gegaan, is volgens de rechter geen reden om de overeenkomst te beƫindigen.

Reusel-De Mierden heeft 'met genoegen' kennis genomen van de uitspraak, laat wethouder sociale zaken mevrouw A. Verdonschot van Reusel-De Mierden weten. Ze is daarnaast blij met de argumentatie waarop het vonnis is gebaseerd. Daarmee wordt in haar ogen het belangrijkste argument van Combinet uit handen genomen in de bodemprocedure die het bedrijf heeft aangespannen tegen de veertien gemeenten die in het CVV deelnemen. Zij doelt hierbij op de bewering van Combinet dat de gemeenten een veel te rooskleurig beeld over het aantal deelnemers hebben geschetst.

Combinet was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

2001-03-02

U bent hier