h

Reisje naar Berlijn: 'Inspiratie opdoen'

7 april 2001

Reisje naar Berlijn: 'Inspiratie opdoen'

Het Helmondse gemeentebestuur wil de raad voor drie dagen naar Berlijn sturen. 'Om inspiratie op te doen voor onze centrumplannen.' Verwachte kosten per deelnemer: tweeduizend gulden.

Het gemeentebestuur heeft grootse plannen met het centrum. Kosten nog moeite worden gespaard. Voor twee miljoen gulden is Buro van Riek (BVR) ingehuurd. Inmiddels liggen er enkele ontwikkelingsmodellen op tafel. Aan het te herscheppen centrum is het motto DOE-stad megegeven.

Berlijn is voor Helmond geen onbekend terrein. Een delegatie van de gemeente bezocht eerder al op initiatief van projectontwikkelaar Stam & De Koning de Duitse hoofdstad. Ook bierbrouwer Bavaria, een belangrijke onroerend goed-eigenaar in het centrum, nam aan de excursie deel. Vooral uitgaanscentrum Hackesche Höfe kreeg de aandacht van het Helmondse bezoek.

Naar het zich laat aanzien is het nu de beurt aan de gemeenteraad om af te reizen naar Berlijn. SP-fractievoorzitter Ger Klaus zal er niet bij zijn. 'Ten eerste omdat de SP het niet eens is met het centrumbeleid, ten tweede omdat het een sloot gemeenschapsgeld kost, ten derde omdat ik het maatschappelijk nut niet zie, en ten vierde omdat ik geen verstand heb van architectuur en volgens mij de rest van de raad ook niet', aldus de SP'er.

7 april 2001

REISPLAN BIJGESTELD Het is te duur om de complete gemeenteraad naar Berlijn te sturen, beperk het reisje daarom tot de leden van de commissie met voor ieder een (kleine) eigen bijdrage. Aldus het 'compromis' van de Helmondse politiek in reactie op de kritiek van de SP. Het verandert overigens weinig aan de opstelling van de partij. SP-fractievoorzitter Ger Klaus: 'Om raadsleden te informeren over bouwstijlen in Berlijn, of in Milaan of in New York, is het helemaal niet nodig om daar naar toe te gaan. Stel je voor!'
25 april 2001

LAATSTE NIEUWS: PVDA GAAT NIET MEE De PvdA gaat niet mee op werkbezoek naar Berlijn. De fractie vindt de kosten onverantwoord hoog en het rendement te gering. Enkele dagen eerder nog opperde Jan van Rooij om de fractievoorzitters toe te voegen aan het reisgezelschap. Van Rooij is fractievoorzitter van de PvdA.
7 mei 2001

ALLERLAATSTE NIEUWS: 250 GULDEN EIGEN BIJDRAGE Alleen de leden van de commissie Stedelijke Ontwikkeling 'mogen mee' naar Berlijn. Er geldt een eigen bijdrage van 250 gulden. SP en PvdA zullen niet present zijn bij het uitstapje.
27 september 2001

U bent hier