h

Projectontwikkelaar beslist: geen uitstel voor Klein Arsenal

2 juli 2001

Projectontwikkelaar beslist: geen uitstel voor Klein Arsenal

Voetbalclub Klein Arsenal krijgt geen toestemming voor een jaar langer gebruik van het veld op het Hatématerrein omdat bouwgigant Van Wijnen daaraan geen medewerking wil verlenen.

Of Klein Arsenal langer verblijf op het Hatématerrein wordt gegund, beslist niet de gemeente maar projectontwikkelaar Van Wijnen. Dat kan worden opgemaakt uit een brief van burgemeester van Elk. Van Wijnen ziet uitstel niet zitten 'en dan staat het de gemeente in juridisch opzicht niet vrij om met Klein Arsenal een bruikleenovereenkomst aan te gaan voor de periode 1 augustus 2001 tot 1 juni 2002', schrijft de burgemeester.

De gemeente heeft te veel invloed uit handen gegeven aan de projectontwikkelaar, de belangen zijn onvoldoende gescheiden, reageert SP-raadslid Hans Verbakel. Er zijn weliswaar afspraken gemaakt met de projectontwikkelaar maar de SP'er denkt dat maar weinig raadsleden zich hebben gerealiseerd dat die zó ver gaan.

Aanvankelijk wilde de gemeente samen met Van Wijnen het Hatématerrein van bijna 20 ha aankopen en het dan ontwikkelen. Bewust is daarvan afgezien en heeft de gemeente de grond zelf aangekocht. Dit om belangenverstrengeling tussen gemeente en bedrijf te voorkomen. Het op deze manier scheiden van de belangen was voor de SP een voorwaarde om uberhaupt met de deal te kunnen instemmen.

Dat nu toch het bedrijf een bepalende stem heeft over uitstel voor Klein Arsenal is een juridische implicatie van de afspraken die over en weer zijn gemaakt. Als daarvan wordt afgeweken heeft Van Wijnen het recht om een schadeclaim in te dienen die kan oplopen tot in de vele miljoenen, zo stelt de jurist van de gemeente.

Een jaartje uitstel zou voor Klein Arsenal cruciaal kunnen zijn geweest, mogelijk zelfs de redding van de club omdat er dan meer tijd was om een definitieve oplossing te vinden. Verbakel: 'Het gaat dan wel erg ver als de gemeente niet meer de macht heeft om die reddende hand toe te steken. Te meer omdat menigeen ervan uitgaat dat het nog een hele tijd duurt voordat daar de schop in de grond gaat.'

Hatématerrein

  • De gemeente heeft het Hatématerrein aangekocht van Gamma Holding. Die wilde er vanaf omdat er amper nog geproduceerd wordt. Het gebied is 20 ha groot en ligt redelijk in het centrum van de stad.
  • Gamma Holding biedt het terrein niet 'zomaar' te koop aan bij de gemeente maar betrekt er projectontwikkelaar Van Wijnen bij. Uitkomst is dat drie partijen met ieder hun eigen belang betrokken zijn bij de deal.
  • Inzet van de SP bij deze ingewikkelde deal is steeds dat de belangen gescheiden blijven. Anders gezegd: de positie van de gemeente moet zuiver blijven en mag niet worden overruled door een bedrijf. De gemeente moet immers het publieke belang kunnen blijven dienen.
  • Onderdeel van de aankoop is dat Gamma Holding het terrein vrij van verplichtingen oplevert. Op grond van deze bepaling moet Klein Arsenal het veld ruimen, stellen gemeente en projectontwikkelaar. Formeel correct, maar praktisch is er best een mouw aan te passen. Het duurt immers nog erg lang voor de schop de grond in gaat. Echter gemeente en projectontwikkelaar weigeren de praktische weg te volgen.

2001-07-02

U bent hier