h

Nog 471 huurwoningen erbij en dan is de koek op

10 november 2001

Nog 471 huurwoningen erbij en dan is de koek op

Helmond telt ruim 5.000 geregistreerde woningzoekenden voor een huurwoning maar als het aan PvdA-wethouder Hesen ligt komen er tot en met het jaar 2010 per saldo maar 471 huurwoningen bij.

Het rijksbeleid is gericht op een verhouding van 35 procent huur en 65 procent koop in het jaar 2010. Voor Helmond is dit onhaalbaar, zo erkent ook wethouder Hesen, omdat de stad van oudsher een groot bestand huurwoningen kent. Hesen heeft daarom de percentages aangepast en komt uit op de verhouding 45 procent huur 55 procent koop voor Helmond in 2010.

SP-fractievoorzitter Ger Klaus: 'Deze droge cijfers zullen veel mensen niks zeggen. Daarom hebben we uitgerekend wat ze in de praktijk betekenen. Welnu, het komt erop neer dat er ruimte is om 471 huurwoningen bij te bouwen tot en met het jaar 2010.'

Toch heeft de wethouder tijdens de algemene beschouwingen gemeld dat er 700 huurwoningen in de planning zitten.
Ger Klaus: 'Dat klopt maar daar moet je van aftrekken de huurwoningen die op de nominatie staan om te worden gesloopt. Je moet dus alle plussen en minnen met elkaar verrekenen. Het gaat om het eindresultaat.'

Is het erg dat het aandeel huurwoningen in 2010 per saldo zo gering mag toenemen? Ger Klaus: 'Ik zou het niet erg vinden als iedereen een koopwoning kan betalen. Dat is dus niet zo. Zie daar het probleem.'

Bij de algemene beschouwingen van de gemeenteraad wees je erop dat zelfs de VVD bezorgd is over het huidige grote aantal woningzoekenden.
'Ja, dat is opmerkelijk want de VVD is grote voorstander van het eigen woningbezit. Als zelfs deze partij bezorgd is, dan is er toch écht iets aan de hand. Het lijkt er onderhand op dat de VVD socialer is dan de PvdA.'

2001-11-10

U bent hier