h

Slopen in de Dierenbuurt: ruime meerderheid bewoners is tégen SP: uitslag stemt tot nadenken

22 november 2002

Slopen in de Dierenbuurt: ruime meerderheid bewoners is tégen SP: uitslag stemt tot nadenken

Het lijkt dat er een conflict is tussen Woonpartners en gemeente over de Dierenbuurt. De corporatie is onlangs teruggekomen van eerdere plannen en wil minder woningen slopen. Maar de gemeente houdt vast aan sloop. De SP nam de moeite om met de bewoners zelf te praten. Uitkomst: een ruime meerderheid is tegen sloop.

In een deur-aan-deur enquête heeft de SP zeventig handtekeningen van bewoners van zeventig verschillende woningen ingezameld. Daarvan tekenen twintig bewoners voor sloop en vijftig bewoners juist tégen sloop.

In totaal gaat het om 116 woningen. Zeker tien daarvan staan leeg of worden gehuurd door een bedrijf dat er werknemers (tijdelijk) onderbrengt. Ongeveer dertig bewoners heeft de SP na twee keer huisbezoek niet thuis getroffen. (woensdagavond en donderdagmiddag deze week vonden de huisbezoeken plaats)

Bevindingen
- Weinig verrassend: veel bewoners zeggen dat ze het lange wachten op duidelijkheid spuugzat zijn.

- Veel bewoners hebben de stellige indruk dat Woonpartners het de afgelopen tijd met het toewijzigingsbeleid niet zo nauw heeft genomen. Immers wie wil een huis huren waarvan steeds is gezegd dat het op de nominatie staat om gesloopt te worden? Zodoende zijn er bewoners in de buurt beland waar niet iedereen even blij mee is.

- De SP heeft de indruk dat een deel van de twintig huurders die nu zeggen vóór sloop te zijn dat doen vanwege de verloedering als gevolg van het toewijzingsbeleid en als gevolg van het uitblijven van stappen om de buurt op te knappen. Het is velen een doorn in het oog dat er wel is gesloopt maar dat er niet wordt opgebouwd. (denk aan de lege vlakte Wezelstraat / Bunzingstraat)

- Maar slechts enkele bewoners voeren de bouwkundige staat van de woningen aan als argument om voor sloop te zijn.

- Het zijn vooral de bewoners die betrokken zijn bij hun woning en buurt die vóór behoud van hun woning zijn.

- Ter overdenking: anders dan in de Pastoor van Leeuwenstraat, Marterstraat en een deel van de Hermelijnstraat wordt door deze bewoners niet geëist dat snel een sloopbesluit wordt genomen wat recht geeft op een verhuiskostenvergoeding. Dat komt omdat een ruime meerderheid liever de woning wil behouden.

Conclusie
Het nieuwe voorstel van Woonpartners om minder woningen te slopen botst met eerdere plannen maar kan wél rekenen op instemming van een meerderheid van de bewoners zeker als snel garen op de klos komt en daar waar klachten zijn die verholpen worden. De SP vindt dat dit signaal een "punt van overweging" moet zijn voor de Helmondse politiek. Daarmee komt de partij tot een andere conclusie dan de PvdA. Die stelt in een verklaring van vrijdag 22 november dat met een beroep op het belang van de bewoners juist moet worden vastgehouden aan sloop. SP-raadslid Hans Verbakel: "Maar wij zijn de deuren langsgegaan."

2002-11-22

Zie ook:
- Minder sloop in Dierenbuurt, SP blij met voorstel
- Minder sloop: bewoners blij maar voelen zich speelbal

U bent hier