h

Cultuurplein van de baan, filialen bibliotheek gered?

27 februari 2003

Cultuurplein van de baan, filialen bibliotheek gered?

Het college van B en W heeft er veel woorden voor nodig maar de conclusie is duidelijk: het Cultuurplein is van de baan. Daarmee lijkt ook de sluiting van de filialen van de bibliotheek van tafel. De verklaring van wethouder Tielemans 'dat hebben we nooit besloten', vindt de SP twijfelachtig.

In een persbericht gedateerd 8 februari stelt de SP dat de gemeente de filialen van de bibliotheek wil opofferen voor het prestigieuze Cultuurplein.

De SP baseert haar stellingname op interne bronnen bij de bibliotheek. Het is heel eenvoudig. Bestuur en directie van de bibliotheek hebben het de medewerkers gewoon verteld: sluiting van de filialen is op handen. Directeur Ruud Hakvoort heeft de medewerkers tenminste drie maal schriftelijk op het hart gedrukt om dit bericht toch vooral vertrouwelijk te houden.

Reden waarom de SP de verklaring van wethouder Tielemans 'dat hebben we nooit besloten' twijfelachtig vindt. Sterker nog, volgens interne - bij de SP bekende - bronnen is het bestuur van de bibliotheek onder druk van de gemeente akkoord gegaan met sluiting van de filialen. Ze zou hebben verklaard: 'Wij staan met de rug tegen de muur.'

Het Cultuurplein behelst een compleet nieuw gebouw in het centrum van Helmond - geraamde kosten: 25 miljoen euro - waarvan de bibliotheek hoofdbestanddeel is.

Gedachte achter de sluiting van de filialen: voor de bibliotheek in het nieuwe dure Cultuurplein gelden langere openingstijden. Het personeel daarvoor nodig wordt weggeplukt bij de filialen. Bovendien: door de filialen te sluiten dwingen we de mensen om naar het centrum te komen. Dat levert meer aanloop van bezoekers op.

In schriftelijke vragen van 8 februari aan het college van B en W vraagt de SP opheldering over deze aanpak. Tot op dit moment is nog geen antwoord ontvangen.

De ondernemingsraad van de bibliotheek heeft adviesrecht over de kwestie.

Ook vanuit de wijken Rijpelberg en Brouwhuis is verzet gerezen tegen het opofferen van het Brouwhuisse filiaal - dat nota bene pas is vertimmerd - ten bate van het peperdure Cultuurplein.

Het ziet er naar uit dat wethouder Tielemans door deze druk vanuit de Helmondse gemeenschap is teruggekomen van zijn voornemen om de bibliotheek-filialen te sluitem.

Op zijn verklaring dat 'keuzes met betrekking tot spreiding of concentratie primair vallen onder de verantwoordelijkheid van het bibliotheekbestuur' valt het nodige af te dingen. De wethouder lijkt daarmee de aanvankelijke keuze om de filialen te sluiten af te willen schuiven op het bibliotheekbestuur. Alsof die keuze niet is ingefluisterd door de gemeente waar de bibliotheek voor haar financiering nagenoeg volledig van afhankelijk is!

Het Cultuurplein is onderdeel van het centrumplan zoals bedacht door Buro van Riek. De gemeenteraad heeft dat plan eind 2001 goedgekeurd met alleen de tegenstem van de SP. 'Een maatje te groot', oordeelde de partij. Het inhuren van Buro van Riek heeft de Helmondse gemeenschap 2 miljoen (gulden!) gekost.

Dat het college van B en W nu het Cultuurplein uit de plannen schrapt ziet de SP als een bevestiging: inderdaad een maatje te groot !

2003-02-27

U bent hier