h

Gemeente stuurde aan op sluiting filialen bieb. Of niet?

13 mei 2003

Gemeente stuurde aan op sluiting filialen bieb. Of niet?

Helmond 13 mei 2003 - de gemeenteraad bespreekt het afblazen van het kunst- en cultuurplein. Een prestigieus nieuw gebouw waarin ondermeer de bibibliotheek onderdak zou krijgen. Vragen die opkomen tijdens het raadsdebat: is sluiting van de filialen van de bieb definitief van tafel? Stuurde de gemeente aan op sluiting of gaat het hier om gescheiden verantwoordelijkheden: dat is een 'eigen' beslissing van de bieb?

In de schriftelijke toelichting van 28 februari op het afblazen van het kunst- en cultuurplein schrijft het college van B en W 'dat aan het realiseren van een nieuwe vestiging van de bibliotheek in het centrum niet van gemeentewege de voorwaarde kan worden verbonden van sluiting van wijkfilialen'.

Eerder verweet de SP het gemeentebestuur dat ze om het prestigieuze cultuurplein financieel haalbaar te maken daarvoor de wijkfilialen wilde opofferen.

Tijdens het raadsdebat stelt wethouder Tielemans van Financiƫn in lijn met de eerdere schriftelijke toelichting dat sluiting van de wijkfilialen niet aan de orde is. Wat de bibliotheek wil? Dat is een eigen keuze.

SP-raadslid Hans Verbakel is blij met de opstelling van de wethouder. Maar tegelijkertijd beschikt hij over een interne vertrouwelijke brief die op zijn minst de indruk wekt dat de gemeente druk heeft uitgeoefend om te komen tot sluiting van de filialen.

De passage dat de gemeente 'met klem' voorstellen heeft voorgelegd aan de bibliotheek stemt tot nadenken, vindt Verbakel. Evenals het 'dringend beroep' om deze informatie intern te houden.

Alles overziend heeft de SP'er gemengde gevoelens over de hele voorgeschiedenis. Verbakel: 'Maar tijdens het raadsdebat heeft de wethouder opnieuw gezegd dat sluiting niet aan de orde is en daar ga ik nu van uit.'

13 mei 2003

Achtergrondinformatie

Huurcontracten filialen bibliotheek opgezegd?

Persbericht gemeente: filialen bibliotheek blijven open (externe link)

SP vragen van 7 februari plus antwoord (jpg-bestand)

Cultuurplein van de baan, filialen bibliotheek gered?

Gemeente wil filialen bibliotheek opofferen voor Cultuurplein

Actie voor behoud bibliotheek Brouwhuis

'Twee miljoen voor meer van hetzelfde'

Een maatje te groot

18 maart 2003

U bent hier