h

Wethouder verzacht bezuinigingen kinderopvang maar...

17 september 2003

Wethouder verzacht bezuinigingen kinderopvang maar...

Wethouder Bethlehem verzacht de bezuinigingen op de kinderopvang. De SP trok aan de bel over het aanvankelijke voornemen om de complete subsidie van ruim 5 ton euro te schrappen. Dat plan veroorzaakte veel commotie.

Het plan dat nu op tafel ligt behelst een overgangsregeling waarin voorzien wordt in subsidiering van 25 sociaal-medische indicatieplaatsen met daarnaast een reserve van 10 kindplaatsen.

De huidige subsidiering voorziet in 72 kindplaatsen. Dat betreft 120 ouders met 185 kinderen. (1 kindplaats = 10 dagdelen per week)

Hoewel in vergelijking met de huidige situatie het nieuwe voorstel van de wethouder ook een achteruitgang is, is het "minder erg" dan het vorige voorstel.

Onduidelijk echter is waarom de wethouder subsidie beschikbaar stelt in de vorm van 25 sociaal-medische indicatieplaatsen. Want het geld komt alleen maar dan vrij als er daadwerkelijk een indicatie is. In de praktijk is dat aanzienlijk minder dan die 25 plaatsen. Blijft de rest van het geld dan nutteloos op de plank liggen?

Hetzelfde bezwaar geldt voor de reserve voor de 10 kindplaatsen. Waarom een reserve? Waarom wordt het geld niet in handen gegeven van de kinderopvang zodat die daarmee aan de slag kan?

Naast deze onduidelijkheden blijft wat de SP betreft de vraag overeind of vermindering van het aantal gesubsidieerde kindplaatsen sowieso verantwoord is. Het hangt er mede van af of ouders het wegvallen van subsidie kunnen compenseren met een bijdrage van hun werkgever.

Het argument dat de subsidie moet worden afgebouwd vanwege economische ongelijkheid met andere kinderopvangorganisaties lijkt er met de haren bijgesleept. Die situatie bestaat immers al vele jaren maar is nooit eerder als "argument" aangevoerd.

Uit de brief van de wethouder

Kinderopvang: flutplan (Uit: Eindhovens Dagblad 20 september 2003)

Zie ook hieronder

17 september 2003

 

Bezuinigingsplan kinderopvang - nu al veel onrust

Het Helmonds gemeentebestuur wil drastisch bezuinigen op de kinderopvang. Het definitieve besluit valt bij de begrotingsbehandeling later dit jaar maar er is nu al veel onrust.

Een bezorgde moeder meldt zich op het wekelijkse spreekuur van de SP. Ze heeft een brief ontvangen van de Stichting Kinderopvang Helmond (SKOH) waarin de zware bezuiniging wordt aangekondigd. SKOH ziet zich genoodzaakt dit de betreffende ouders tijdig te melden.

Het college van B en W wil de subsidie voor de zogenaamde Algemeen Toegankelijke Plaatsen volledig stoppen per 1 januari 2004. De maatregel treft 120 ouders met samen 185 kinderen.

Voor de gemeente betekent het voorstel een besparing van tenminste 500.000 euro. Maar voor de Stichting Kinderopvang is het een aderlating van 500.000 euro. Bovendien loopt ze ruim 100.000 euro aan ouderbijdragen mis in het geval de ouders afhaken door de enorme kostenstijging waarmee het voorstel hen opzadelt.

Ouders wordt gewezen op de mogelijkheid om die hogere kosten te verhalen op andere overheidsregelingen. Bijvoorbeeld op de bijzondere bijstand. Maar daaraan zitten veel haken en ogen. Er geldt een inkomenstoets en andere voorwaarden.

Als het doemscenario zich voordoet blijven ook gevolgen voor de medewerkers van de kinderopvang niet uit.

Het bezuinigingsplan loopt vooruit op de Wet Basisvoorziening Kinderopvang (WBK) waarbij een andere financiering geldt. Gedachte is dat de werkgever gaat bijdragen aan de kosten van kinderopvang. Maar zo'n kinderopvangregeling is nog geen gemeengoed. Om die reden is invoering van de wet al eerder uitgesteld. Het wordt nu - waarschijnlijk - 2005.

De nieuwe wet heeft op zichzelf al een kostenstiging in petto voor de ouders. Het Helmondse college stapelt daar nog een probleem extra bovenop door niet tot 2005 te willen wachten maar al per 2004 te willen bezuinigen.

De SP wil opheldering en confronteert de gemeente met de gevolgen die dreigen door de bezuiniging.
 

Zie ook:
- Gezocht: bezuinigingsvoorstel
- 'Subsidie op kinderopvang blijft nodig'

29 augustus 2003

 

U bent hier