h

De Groene Loper: te grote inbreuk op volkshuisvestingsbelang

1 oktober 2003

De Groene Loper: te grote inbreuk op volkshuisvestingsbelang

Het plan de Groene Loper is een te grote inbreuk op het volkshuisvestingsbelang. Reden waarom de SP het plan afwijst.

Helmond telt zo'n 5.500 woningzoekenden, de corporaties zitten te springen om bouwlokaties en gedifferentieerd bouwen om eenzijdig samengestelde wijken tegen te gaan is broodnodig. Maar plan de Groene Loper voorziet hierin op geen enkel punt. Integendeel, de Groene Loper voorziet in peperdure appartementen en villa's met een enorm beslag van de schaars beschikbare ruimte. Zie daar de bezwaren van de SP.

Huidige grondeigenaar is golfkartonfabriek Kappa van Dam. Het bedrijf wil verhuizen naar het Helmondse industriegebied BZOB. De kosten van verhuizing en nieuwe fabriek wil Kappa betalen uit de exploitatie van het terrein dat door de verhuizing vrijkomt. Daarmee legt het bedrijf een zware financiële claim op het gebied. Meer betaalbare woningbouw krijgt daardoor geen kans want daaraan valt niet te verdienen, daar moet juist geld bij.

SP-raadslid Hans Verbakel: "Het is het goed recht van het bedrijf om dat te willen maar dat verplicht de gemeente nog niet om zich daar voetstoots bij neer te leggen. De gemeente hoort méér belangen te wegen waaronder het volkshuisvestingsbelang."

De SP'er erkent dat Kappa van Dam een sterke positie heeft, ze is immers eigenaar van de grond. Verbakel: "Ik heb niet bij de onderhandelingen gezeten maar ik vraag me af of er niet meer in het vat had gezeten. Heeft de gemeente zich aan de onderhandelingstafel sterk gemaakt voor het volkshuisvestingsbelang? Of was ze blij met weer een prestigieuze wijk erbij? En bedenk: een kilometer verderop in de Helmondse binnenstad worden nota bene woningen gesloopt om differentiatie in de wijk te brengen. Precies het tegenovergestelde van plan de Groene Loper!"

Naast het volkshuisvestingsbelang brengt de SP ook het natuurbelang onder de aandacht. Op het gebied bevindt zich namelijk een 'stukje natuur'. Verbakel: "Nou ben ik zelf bepaald geen natuurfreak maar toch begrijp zelfs ik dat je daar met respect mee moet omgaan. Want met als argument 'zwaarwegend belang' (het bouwplan) legt de natuur iedere keer weer het loodje. Niet alleen hier maar zo gaat dat over de hele linie. Het probleem met de Groene Loper is dat het gebied maximaal te gelde gemaakt moet worden. Daardoor en omdat de gemeente dat accepteert is er geen ruimte om een beetje te schipperen."

Plan de Groene Loper staat al op de agenda sinds begin 2000.
Zie eerdere berichten.

2003-10-01

U bent hier