h

Gedragscode voor raadsleden wassen neus?

1 oktober 2003

Gedragscode voor raadsleden wassen neus?

Als raadsleden kadootjes krijgen is het uitkijken geblazen. Want zit er achter die kadootjes niet een bedoeling? Bijvoorbeeld om raadsleden gunstig te stemmen over de gulle gever? Om die reden zijn er regels gesteld om de integriteit van raadsleden te bewaken.

Gratis seizoenkaarten van Helmond Sport, niet voor een staanplaats in de regen maar voor de exclusieve Business Club, kan dat door de beugel? Aldus de vraag die de SP voorlegt aan het presidium dat bestaat uit de burgemeester plus de voorzitters van de raadscommissies.

De SP wijst op de gedragscode die de Helmondse raad zelf vorig jaar heeft vastgesteld. Daarin valt het volgende te lezen:

Geschenken en giften die een raadslid uit hoofde van zijn functie ontvangt, worden gemeld en geregistreerd en zijn eigendom van de gemeente. Er wordt een gemeentelijke bestemming voor gezocht.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor geschenken minder dan 50 euro maar ongetwijfeld zal een seizoenkaart voor de Business Club een paar duiten meer kosten.

En dan? Vraagt de SP zich af die overigens zelf al de kaarten heeft geretourneerd.

Het presidium wil zich er de vingers niet aan branden. "Het presidium is maar een procedurele club", schrijft burgemeester Jacobs, "wij achten ons niet bevoegd om een uitspraak te doen."

Naast de burgemeester bestaat het presidium uit vertegenwoordigers van PvdA, CDA (preciezer: Wim Klerkx, voorheen CDA) en de lokale partijen SDH/OH en Helmondse Belangen. Anders dan de SP hebben deze partijen geen moeite met de gulle gift van Helmond Sport.

Namens Helmondse Belangen verdedigde fractievoorzitter Berry Smits het accepteren van zijn partij van de gratis seizoenkaarten in een ingezonden brief in het Eindhovens Dagblad. Helmondse Belangen steunt immers de supportersvereniging, bijvoorbeeld met de schenking van een wedstrijdbal, en dan kan het geen kwaad dat daar iets tegenover staat, luidt de redenering. Fêtering en tegen-fêtering zogezegd. "Bij ons bestaat dus géén wroeging voor de "gratis seizoenkaarten", aldus Smits in zijn ingezonden brief.

De SP gaat er niet van uit dat de leden van het presidium het antwoord op haar vraag uit de weg gaan uit eigen belang: omdat zij zelf wel de gratis seizoenkaarten accepteren. "Er zal wel goed over zijn nagedacht", zegt SP'er Ger Klaus. Enige verbazing is er wel. Want volgens dezelfde gedragscode is het presidium weer wel bevoegd om te oordelen over declaraties van raadsleden als daar twijfel over is. (art. 6.6) Ger Klaus: "Je zou denken dat het presidium dan ook wel iets verstandigs over die gratis kaarten kan zeggen."

Nee dus, het presidium acht zich niet bevoegd daarover te oordelen. Wie dan wel daarover kan oordelen verzuimt het presidium te melden. Vervolgens rijst de vraag: is de gedragscode die bedoelt is om de integriteit van raadsleden te bewaken dan niet een wassen neus?

Brief van het presidium

Meer informatie

1 oktober 2003

 

Het presidium wil niet oordelen: steekhoudend of onwil?

Hoe moeten raadsleden omgaan met de gratis seizoenkaarten van Helmond Sport? Volgens griffier Jan Jaspers had deze vraag niet moeten worden voorgelegd aan het presidium maar aan het seniorenconvent.

Tenminste drie leden van het presidium zitten óók in het seniorenconvent: burgemeester Jacobs, de heer Smits (Helmondse Belangen) en de heer Praasterink (SDH / OH). Burgmeester Jacobs en de heer Smits hebben beide eerder al in de pers verklaard dat ze geen moeite hebben met de gratis seizoenkaarten.

Los daarvan: waarom zou het presidium geen mening mogen geven over de kwestie maar het seniorenconvent wel, zoals de griffier aangeeft? In het reglement van orde is hun taakomschrijving vastgelegd.

Artikel 3b
Het seniorenconvent
1 . De raad heeft een seniorenconvent.
2. Het seniorenconvent bestaat uit de voorzitter, de waarnemend voorzitter van de gemeenteraad en de fractievoorzitters. De griffier is in elke vergadering van het seniorenconvent aanwezig.
3. Het seniorenconvent heeft tot taak het bespreken van de algemene gang van zaken in de raad, zaken van vertrouwelijke aard en de voorbereiding van het jaarlijkse raadsprogramma
4. De voorzitter kan voorstellen de secretaris uit te nodigen voor het seniorenconvent.
5. Elke fractievoorzitter wijst een raadslid aan, dat hem bij zijn afwezigheid in het seniorenconvent vervangt.
6. Elke fractievoorzitter heeft één stem in het seniorenconvent.
7. De vergaderingen van het seniorenconvent vinden in beslotenheid plaats.

Artikel 3c
Het presidium
1 . De raad heeft een presidium.
2. Het presidium bestaat uit de voorzitter, de waarnemend voorzitter van de raad ex artikel 77 eerste lid Gemeentewet en de voorzitters van de raadscommissies. De griffier is in elke vergadering van het presidium aanwezig.
3. Het presidium heeft tot taak de zorg voor de voorlopige agendering van de vergaderingen van de raad, het bespreken van de dagelijkse gang van zaken in commissies en raad en de zorg voor een goede onderlinge afstemming.
4. De voorzitter kan voorstellen de secretaris uit te nodigen voor het presidium.
5. Ek lid van presidium heeft een stem. Bij het staken van de stemmen beslist de voorzitter.
6. De vergaderingen van het presidium vinden in beslotenheid plaats.

3 oktober 2003

Volgens lokale partij Helmondse Belangen (HB) is er niets aan de hand.
Klik en lees hoe HB deze puzzel legt.
(uit: Eindhovens Dagblad 4 oktober 2003)

4 oktober 2003

U bent hier