h

Markt om de tien jaar vernieuwd

29 januari 2004

Markt om de tien jaar vernieuwd

Door HANS VAN DE VEN

Donderdag 29 januari, HELMOND - Wie herinnert het zich nog: de waterbakken op de kop van de Markt met de bijzondere beelden, waaronder een waterspuwende 'pinguïn'. Het is een van de vele probeersels geweest om het Helmondse centrum aan te kleden. Want het opknappen van het centrum is van alle tijden. Regelmatig zijn pogingen gedaan om het winkelgebied aantrekkelijker te maken, zo'n beetje om de tien jaar.

'Het moet een gezellige huiskamer worden die de bezoekers overhaalt langer in het centrum te vertoeven', zei wethouder J. van der Zanden in 1992 nog. Datzelfde argument wordt twaalf jaar later weer gebruikt. Blijkbaar is het toch moeilijk om dat huiskamereffect te creëren.

Een van de belangrijkste aanpassingen vond plaats in 1970. De Veestraat, Ameide--straat en een deel van de Markt werden toen wandelpromenades. Tot die tijd reed er nog gewoon verkeer door. De maatregel kwam voort uit het 'City Plan 1975' van drs. R. Kok, dat in 1968 uitkwam. Dat plan was een herziening van het oude Kom- en Centrumplan, ook wel het plan Froger genoemd. Aan dit plan heeft Helmond de Kasteel-Traverse 'te danken'. Er stond toen ook nog een kiosk op de Markt. Een dergelijk gebouwtje komt nu waarschijnlijk weer terug. Architectenbureau Sterenberg kwam in 1979 met nieuwe aanbevelingen. Op de Markt werden fietsenrekken gezet. Er verrezen grote waterbakken met kleurrijke kunstwerken erbij en een soort houten, doorzichtige afscheidingen, die nog het meest weg hadden van pergola's. Op deze blikvangers kwam zo veel kritiek, dat ze geen lang leven beschoren waren. Begin jaren negentig was de laatste grote aanpassing van het centrum. Op advies van bureau Snelder werd het stratenpatroon aangepast. Van die tijd stammen de huidige type klinkers en de ruiten met kinderkopjes.

Het aantal rigoureuze aanpassingen in de afgelopen dertig jaar valt dus wel mee. 'Dergelijke plannen bestrijken vijf tot zeven jaar, vanaf de eerste schets tot het moment dat ze helemaal uitgevoerd zijn', stelt een woordvoerder van de gemeente. Naast de grote beurten zijn er tussentijds ook kleine aanpassingen geweest. Er kwamen beelden bij, beelden werden verschoven (Butske), de Elzas Passage kreeg een nieuwe entree etc.

Afgeschoten

En er waren plannen die voortijdig werden afgeschoten. Zoals het voorstel om de Kerkstraat autovrij te maken. En ook het idee van bureau Khandekar om een plein over het kanaal te leggen, haalde het uiteindelijk niet. De gemeente heeft er alle vertrouwen in dat nu de plannen gerealiseerd gaan worden. 'Het verschil met voorgaande keren is dat we nu alles doen in overleg met betrokkenen. We zorgen ervoor dat het uiteindelijke plan een breed draagvlak heeft', aldus de woordvoerder.

Overigens is de 'pinguïn' nog steeds te bewonderen. Na een omzwerving door Helmond (via de zonneweide van De Wissen en sportpark De Braak) staat het beest nu verscholen achter het Brouwhuisse kerkhof bij basisschool De Korenaar. Er komt alleen geen water meer uit zijn bek.

2004-01-29

U bent hier