h

Lokale lasten innen in negen termijnen

31 oktober 2004

Lokale lasten innen in negen termijnen

De gemeente wil de lokale lasten voortaan zelf innen verspreid over negen termijnen. Het nieuwe systeem treedt volgend jaar in werking.

De gemeente wil de heffing van rioolrecht en afvalstoffenheffing niet meer laten meeliften met Brabant Water maar het uitvoeren in eigen beheer. Dat maakt het systeem klantvriendelijker, zo is de verwachting.

Daarnaast wil de gemeente de heffingen via automatische incasso innen over negen maanden in plaats van twaalf maanden en daarin tevens de heffing van de onroerend zaakbelasting (OZB) laten meelopen. Hiermee wordt tegenmoet gekomen aan de wens om de inning van de OZB meer te spreiden. Tegelijkertijd wordt de dure decembermaand ontzien omdat de negen termijnen worden geind in de periode januari tot en met september.

Met betrekking tot de rioolrechten en afvalstoffenheffing, blijft de procedure gehandhaafd waarbij personen boven de 65 jaar, die in 2004 kwijtschelding hebben ontvangen voor deze heffingen, ook voor 2005 geen voorschot voor deze heffingen in rekening wordt gebracht.

De SP is geen tegenstander van lokale heffingen maar heeft er wel een probleem mee dat geen rekening wordt gehouden met draagkracht. Afgezien van de OZB betaalt iedereen hetzelfde, ongeacht rijk of arm.

Alleen de zogenaamde "echte minima" kunnen in aanmerking komen voor kwijtschelding. Jaarlijks worden daarvoor ongeveer 2500 verzoeken ingediend. De stijging van de lokale lasten volgend jaar zit 'm vooral in het verdwijnen van de Zalmsnip en de verhoging van het rioolrecht.

Armoede

Volgens de stichting Leergeld telt Helmond 4400 gezinnen die het echt arm hebben. Het beste is natuurlijk dat mensen met werk zelf de kost verdienen. Maar als daarin niet is voorzien is er wel een probleem. Helmond telde afgelopen augustus 5.622 werklozen, 14,5% van de beroepsbevolking. De SP stelt voor om de normen voor bijzondere bijstand te verruimen.

2004-10-31

U bent hier