h

Wethouder wil van sociale grondprijs af

31 oktober 2004

Wethouder wil van sociale grondprijs af

Helmond telt 6.000 woningzoekenden maar CDA-wethouder van Heugten wil af van de sociale grondprijs. De SP is furieus over het voorstel.

De gemeente verwerft grond en verkoopt die door aan de corporaties. Niet voor een commerciële prijs maar voor een lagere zogeheten "sociale grondprijs" die de gemeenteraad jaarlijks vaststelt. Het systeem bestaat al sinds mensenheugenis en dient als ruggensteuntje voor de sociale woningbouw. Immers aan sociale woningbouw valt niet te verdienen, daar moet juist geld bij om de huur acceptabel te houden. Maar CDA-wethouder van Heugten stelt nu voor om het systeem af te schaffen.

Hij heeft daarvoor naar eigen zeggen twee belangrijke redenen. Enerzijds omdat de gemeente moet bezuinigen, anderzijds omdat het systeem sowieso uit de tijd is. "Corporaties moeten maar hun eigen broek ophouden."

SP-raadslid Hans Verbakel ziet dat heel anders. "Ja, de gemeente ligt onder vuur van de bezuinigingen maar dat is geen reden om verkeerd te bezuinigen. Het systeem uit de tijd? Als het aan CDA en VVD ligt wel maar niet wat ons betreft, wij willen het graag sociaal houden."

Volgens de SP'er heeft de gemeente zichzelf klem gezet door hoe-dan-ook vast te houden aan het peperduur centrumplan. "Daarvoor moet bijna 24 miljoen euro - ruim 50 miljon gulden! - bijeen worden gespaard. Als je daaraan niet wilt tornen kun je inderdaad bijna geen kant meer uit."

Begin dit jaar hebben de corporaties afspraken met de gemeente gemaakt over toekomstige woningbouw gebaseerd op de gangbare sociale grondprijs. Door het voorstel van de wethouder ligt nu een bom onder deze afspraken, aldus de corporaties. Ze hebben het overleg met de wethouder stilgelegd.

 

Verkeerde boodschap
Het afschaffen van de sociale grondprijs levert de gemeente een besparing op van ruim 4 miljoen euro. Volgens de wethouder kunnen de corporaties dat zelf wel ophoesten. Een verkeerde boodschap, zegt Verbakel, zelfs als het waar is want het beleid schiet nu al sociaal tekort met 6.000 woningzoekenden. De wethouder moet er niet zijn handen vanaf trekken maar juist opkomen voor de sociale woningbouw.

2004-10-31

 

U bent hier