h

Over buitenlandse reizen

23 januari 2005

Over buitenlandse reizen

Veel aandacht in de publiciteit de afgelopen week voor buitenlandse reizen door ambtenaren en wethouders. Wat is er aan de hand en wat moeten we er van vinden?

In antwoord op vragen van raadslid Theo van Mullekom heeft de gemeente het aantal buitenlandse reizen op rij gezet. In de jaren 2003 en 2004 zijn 27 buitenlandse reizen afgelegd. Het betreft reizen door wethouders en ambtenaren. Opgeteld bedragen de kosten ervan 72.450 euro. Reizen door raadsleden zijn niet meegenomen.

Steden en landen die voorbij komen zijn: Stockholm, Brussel, Madrid, Barcelona, Finland, Turkije, Australië, Londen, Frankfurt en Wisconsin (VS).

Zijn die reizen nuttig? Ja, vindt het college van B&W: "Wij zijn van mening dat de beoogde effecten door de werkbezoeken op een adequate wijze invulling krijgen."

Ook Berry Smits van oppositieparij Helmondse Belangen vindt buitenlandse reizen nuttig. Onlangs nog verdedigde hij de tweedaagse trip van enkele raadsleden waaronder hij zelf naar de Europese bank in Frankfurt. Hij noemde die reis "kennisverhogend" en daardoor een "diepte-investering".

SP-fractievoorzitter Ger Klaus kan zich daar niks bij voorstellen. "Ik weet wel dat de SP het imago heeft dat ze altijd tegen dit soort tripjes is maar serieus, ik kan niet bedenken welke wijsheid hij in Frankfurt heeft opgedaan waarmee je echt iets kunt in de Helmondse raad", aldus de SP'er.

Onlangs reisde een delegatie van de Rotterdamse raad af naar New York. Om daar te bekijken hoe de graffiti wordt aangepakt. Het tv-programma Zembla wijdde er een uitzending aan. Het Rotterdamse raadslid Theo Cornelissen ging niet mee. Zijn commentaar: "Dit kan ik niet uitleggen." En dat lijkt een goed criterium: kun je het uitleggen?

 

 

Loze toezegging

Wij zullen de procedure voor buitenlandse reizen aanscherpen door ze te vermelden in de besluitenlijst. Dat maakt controle door de gemeenteraad beter mogelijk. Aldus de toezegging van het college.
Maar dit is een loze toezegging want die procedure bestaat al. Dat is beschreven in artikel 10 lid 1 van de gedragscode voor leden van het college van B&W. De gedragscode is vastgesteld in maart 2002.

2005-01-23

U bent hier