h

Commotie over grondaankoop in Asten

20 februari 2005

Commotie over grondaankoop in Asten

Helmond heeft ruim 20 hectare grond aangekocht in Diesdonk in Asten. De aankoop leverde veel commotie op. Onfatsoenlijk en onbehoorlijk, aldus de reacties uit Asten.

SP-raadslid Hans Verbakel heeft begrip voor de reacties. "De Helmondse gemeenteraad wist van niks. Toen ik door de pers werd benaderd, dacht ik ook: wat heb ik nou aan m'n fiets hangen?"

Op de achtergrond speelt dat het Helmondse gemeentebestuur Diesdonk geschikt vindt voor industrie als in de toekomst het Helmondse industriegebied bij Brouwhuis vol is. Dit terwijl Asten zelf andere plannen heeft met het gebied. Verbakel: "Zo bezien lijkt die grondaankoop inderdaad een soort "vijandige handeling", niet erg sympathiek dus."

Niettemin zit de puzzel nader beschouwd toch iets anders in elkaar. Bij meningsverschillen tussen gemeenten hakt een hoger orgaan de knoop door. En dat is in dit geval ook gebeurd: door de regioraad. Die heeft op 7 december vorig jaar onder voorbehoud van een milieuonderzoek Diesdonk aangewezen als industriegebied.

Verbakel: "Uit dat milieuonderzoek, een zogenaamde MER-procedure, rolt vroeg of laat een advies. Het is dan weer aan de regioraad wat ze met dat advies doet en of ze de aanwijzing tot industriegebied definitief doorzet. Dat Helmond die grond in handen heeft doet daar niks aan af."

Waarom heeft Helmond dan die grond gekocht? Verbakel: "Volgens de wethouder om te voorkomen dat de grond anders aan een projectontwikkelaar was verkocht. En inderdaad, al zijn wij het niet eens met de bestemming industrie voor Diesdonk, het is beter dat de grond niet in handen van speculanten komt. Maar het was verstandiger geweest als de wethouder tevoren even netjes Asten had geïnformeerd. Dat had veel commotie en verwarring kunnen voorkomen, denk ik."
 

 

Kou uit de lucht

Vrijdag 18 februari 2005 - HELMOND/ASTEN Van een verstoorde verhouding tussen de gemeentebesturen van Helmond en Asten is geen sprake meer. Dat is het resultaat van overleg tussen beide partijen.

Bron: Eindhovens Dagblad

2005-02-20

U bent hier