h

Nieuw systeem woningtoewijzing

20 maart 2005

Nieuw systeem woningtoewijzing

Helmond krijgt een nieuw systeem van woningtoewijzing. Het tekort aan betaalbare huurwoningen wordt er niet mee opgelost maar vriendjespolitiek wordt moeilijker.

Nogal wat woningzoekenden letten op of er woningen vrijkomen en hoe die worden toegewezen. Maar wie de woning krijgt en vooral wáárom is van de buitenkant niet te doorzien. Je moet er maar op vertrouwen dat de corporaties eerlijk en in overeenstemming met de afgesproken regels toewijzen.

Kortom, het huidige systeem is ondoorzichtig. Niet zelden - al of niet terecht - klinkt de kritiek dat er aan vriendjespolitiek wordt gedaan. Mede om aan deze kritiek tegenmoet te komen krijgt Helmond een nieuw systeem van woningtoewijzing.

De woningen van de Helmondse corporaties worden opgedeeld in ruim 300 clusters. Een cluster bestaat uit 34 woningen die "logisch bij elkaar horen". Een woningzoekende kan zich inschrijven voor vijf clusters naar keuze.

Per cluster wordt meteen aangegeven wat de geschatte wachttijd is en welke plaats je inneemt op de wachtlijst.

Dit laatste is een verschil met de huidige praktijk. In het nieuwe systeem kunnen woningzoekenden op internet hun plaats op de wachtlijst in de gaten houden.

Dit is in grote lijnen het systeem zoals dat gaat werken voor de gewone reguliere woningzoekenden.

Daarnaast zijn er bijzondere groepen woningzoekenden waar in het systeem apart aandacht aan wordt gegeven. Zoals urgent woningzoekenden omdat hun huis op de slooplijst staat (herstructurering binnenstad) of senioren die speciaal ouderenhuisvesting zoeken.

De regels die gelden bij het toewijzen van woningen worden uitgewerkt in een nieuwe huisvestingsverordening. Deze verordening geldt voor de corporatiewoningen met een huur onder de huursubsidiegrens.

Belangrijke regels betreffen de zogenaamde passendheid van de toe te wijzen woning. Daarbij wordt gekeken naar gezinssamenstelling en het inkomen. Om te voorkomen dat "te veel" beslag wordt gelegd op huursubsidie krijgen lage inkomens een woning toegewezen met een lage huur.

De SP is hierop steeds kritisch geweest. Immers keerzijde is dat woningen en zelfs hele buurten op slot gaan voor mensen met een laag inkomen.

Onduidelijk op dit moment is of corporatie Volksbelang met het nieuwe systeem meedoet.

Overigens erkennen de bedenkers dat het nieuwe systeem op zichzelf niets verandert aan het Helmondse tekort aan betaalbare huurwoningen. Het blijft verdelen van de schaarste maar dan hooguit iets beter.

Woningzoekende en internet

Het is de bedoeling dat het nieuwe systeem gaat werken via internet. Adres: www.hureninhelmond.nl. Maar volgens onderzoek beschikken veel Helmonders nog niet over internet. Zij kunnen daarom als vanouds terecht aan de balie bij de corporaties.
2005-03-20

U bent hier