h

Zorg over sociale taak Atlant Groep

22 april 2005

Zorg over sociale taak Atlant Groep

De Atlant Groep is opgericht per 1 januari 2002, voordien was het de Helso: een beschutte werkplaats met een duidelijk omschreven sociale taak. De SP is bezorgd dat die sociale taak ondergesneeuwd raakt.

De bezorgdheid van de SP bestaat al langer. Door bezuinigingen staan sociale werkplaatsen al geruime tijd onder druk om als een gewoon commercieel bedrijf te functioneren. Gemeenten hebben sterk de neiging om de sociale werkplaats af te rekenen op winst- en verliescijfers. Dit botst met het sociale karakter van de werkplaatsen: het bieden van een beschutte werkplek aan mensen met een handicap.

Onlangs werd de zorg van de SP weer actueel door een artikel in het blad Binnenlands Bestuur. Het artikel gaat over de zogenaamde 'work first-projecten'. In Helmond is dat het project Direct Werk. Onder het motto 'werk boven inkomen' wordt wie een bijstandsuitkering aanvraagt binnen 24 uur aan het werk gezet. Dit project wordt uitgevoerd door de Atlant Groep. Daarnaast beweegt de Atlant Groep zich ook op de commerciële reïntegratiemarkt.

In het artikel zegt de Helmondse VVD-wethouder Houthooft over het project Direct Werk: "Het gaat erom dat we het in Nederland normaal gaan vinden dat je wat terugdoet voor je uitkering."

Een weinig sympathieke insteek, vindt SP-raadslid Ad Spruijt die meteen wil weten of het college van B en W achter deze uitspraak staat. Immers wordt normaal betaalde arbeid niet uit de markt gedrukt als mensen verplicht worden het werk te doen met behoud van uitkering?   Ingewikkelde puzzel   Het onder één dak uitvoeren van de sociale werkplaats, het project Direkt Werk en commerciële reïntegratie is mogelijk gemaakt bij de oprichting van de Atlant Groep per 1 januari 2002. De SP-raadsfractie stemt als een van de weinigen tegen. Reden: de fractie vreest dat allerlei zaken op een ondoorzichtige wijze door elkaar gaan lopen, dat het een ingewikkelde puzzel wordt. Dat publieke en private taken vermengd raken en dat daardoor de sociale taak in het gedrang raakt.

Dit risico van verdringing is een grote zorg bij de SP over de ontwikkelingen bij de Atlant Groep. Want geldt ook daar niet dat het aantrekkelijk is om het werk te laten doen door een reïntegratieklant - dat wil zeggen met behoud van uitkering - in plaats van iemand uit de doelgroep: een gehandicapte met een wsw-dienstverband met bijbehorende CAO?

Dit is niet aan de orde, zegt Atlant-directeur Theo van Kroonenburg in een snelle reactie. "Er is genoeg werk voor alle cliënten."

SP-raadslid Ad Spruijt daarop: "Als er genoeg werk is waarom staan 350 mensen op de wachtlijst voor de sociale werkplaats?"

Desgevraagd geeft de directeur een nadere toelichting: "Ik heb vorig jaar de staatssecretaris een brief geschreven om, gegeven de hoge wachtlijst, meer mensen te mogen plaatsen. Dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Om die reden blijft een voor mij onacceptabele wachtlijst bestaan."

Ad Spruijt erkent dat het landelijk beleid beperkingen oplegt. Maar de opmerking dat er werk zat is, kan hij niet plaatsen: "De afgelopen jaren is de Helmondse werkloosheid alleen maar gestegen, naar bijna 6000 werklozen nu."

De SP'er benadrukt dat hij niet zomaar met de beschuldigende vinger wil wijzen naar de Atlant Groep. "Het punt is echter dat door het landelijk beleid van Balkenende c.s. allerlei voorzieningen zoals de sociale werkplaats wel degelijk onder druk staan met alle gevolgen van dien. De keuze is: gaan wij daar maar in mee of geven we tegengas?"

2005-04-22

U bent hier