h

Autoweg: groen licht maar niet haalbaar

8 juli 2005

Autoweg: groen licht maar niet haalbaar

De regioraad heeft een besluit genomen over een nieuwe autoweg ten oosten van Eindhoven, Nuenen en Geldrop. Maar vraag niet hoe en wat.

Het besluit is genomen met instemming van een ruime meerderheid: 34 van de 46 aanwezige regioraadsleden stemden vóór, vier leden waren niet aanwezig.

plaatje

Plaatje: Eindhovens Dagblad

Maar hoewel nu het groene licht is gegeven is daarmee lang niet zeker of de weg er ook echt komt en wanneer.

De aanleg is gepland na 2010 maar bezwaarprocedures kunnen voor flinke vertragingen zorgen. Ook kunnen gemeenten over wiens grondgebied de weg komt dwars gaan liggen. Mogelijk ook sneuvelt het plan bij de rechter omdat niet aan milieunormen wordt voldaan wat betreft luchtkwaliteit.

Maar het grootste probleem is de financiering. Het plan kost ruim 400 miljoen euro. Wie gaat dat betalen?

Tegengas

De SP samen met PvdA en GroenLinks heeft steeds tegengas gegeven aan het plan.

"Meer asfalt helpt hooguit tijdelijk, op langere termijn slibt het weer dicht en wat dan?", zegt SP-raadslid Hans Verbakel.

De partij koos daarom voor het alternatief: betere benutting van de bestaande wegen plus meer en beter openbaar vervoer.

Eén dag voor de beslissende regioraadsvergadering kwam ook de commissie MER met een soortgelijk advies: "Betere benutting van bestaande wegen is mogelijk een reëel alternatief."

Hans Verbakel: "De vanzelfsprekendheid waarmee de voorstanders van die autoweg denken dat ze gelijk hebben heeft een flinke deuk gekregen."

actie folder

2005-07-08

U bent hier