h

Gratis seizoenkaart Helmond Sport voor raadsleden is oké - brief SP

15 oktober 2003

Gratis seizoenkaart Helmond Sport voor raadsleden is oké - brief SP

2005-07-23 Helmond, 15 oktober 2003

Aan: seniorenconvent

betreft: gedragscode / gratis seizoenkaarten

Hoe dienen raadsleden om te gaan met de gratis seizoenkaarten van Helmond Sport? Ruimer gezien: hoe dienen raadsleden om te gaan met geschenken ook gezien wat daarover is bepaald in de gedragscode? Hieronder kort onze kijk.

- Als SP hanteren wij voor ons zelf de nuloptie met uitzondering van geschenken van hoffelijke aard: het bloemetje van een dankbare inwoner.

- Wij denken dat alleen de nuloptie helderheid kan bieden over de hele linie. Een regeling die ruimte laat voor het aannemen van geschenken zoals de huidige gedragscode, biedt altijd wel de gelegenheid om het grijze gebied op te zoeken voor wie dat wenst. Zo stellen wij vast. Zie de creatieve rekensom van Helmondse Belangen als het gaat om de gratis seizoenkaarten van Helmond Sport.

- De gedragscode dient om de integriteit van bestuurders te bewaken. Maar naast het hanteren van heldere regels is integriteit toch ook een besef: zit het tussen de oren?

- Ter overweging: raadsleden hebben een voorbeeldfunctie ook richting ambtenaren. Voor zover ons bekend is het de ambtenaar niet toegestaan 'in zijn ambt' giften te accepteren. (ambtenarenreglement)

Tot slot: naleving van de gedragscode is niet afdwingbaar. Het is 'maar' een code. Wel is het mogelijk om betrokkenen erop aan te spreken. Sterker nog, dat is de bedoeling. Immers anders zou de code echt nutteloos zijn.

Ik denk dat ik hiermee maximale duidelijkheid heb gegeven over de positie van de SP in deze discussie.

Namens SP-raadsfractie

Ger Klaus

U bent hier