h

Huurders vechten tegen sloop

27 januari 1999

Huurders vechten tegen sloop

2005-07-23 Huurders van De Hoop voeren actie

Huurders de Hoop vechten met alle middelen

HELMOND - 'Deportatie noem ik het.' Voorzitter Ad Adriaansen van het huurderscomité in de binnenstad van woningbouwvereniging De Hoop in Helmond smijt met woorden om zijn kwaadheid uit te drukken. Hij schreeuwt het bijna uit: 'Het kan me niet verrekken dat dat een beladen woord is, want het is wel zo.' Hem is duidelijk dat een groot deel van de huidige bewoners van de Helmondse binnenstad niet terug kunnen keren naar hun wijk nadat hun woningen zijn gesloopt.

In het kantoortje van het huurderscomité in de Wezelstraat legt Adriaansen uit waarom zijn leden actie voeren. Gisteravond en vandaag verspreiden ze zeshonderd posters in de binnenstad. Ze hopen dat deze straks voor de ramen van alle huizen in de wijk te zien zullen zijn.

Drie verschillende posters hebben ze laten drukken. Met daarop leuzen als 'Voor woningen van de rijken willen wij niet wijken!' en 'Woningbouwvereniging De Hoop neem ons niet in de zeik, wij staan voor onze wijk!'.

Met alle middelen die ter beschikking staan, zo belooft Adriaansen, zal verzet worden gepleegd tegen de plannen die de gemeente met de binnenstad heeft. Om die ten uitvoer te kunnen brengen, zo meent het bestuur van het comité, wil de gemeente zelfs een woningbouwvereniging laten liquideren. De bestuursleden zijn ervan overtuigd dat wethouder Hesen daarom naar staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting is gestapt. Remkes zal De Hoop mogelijk onder onder curatele stellen.

De raad van toezicht van de woningbouwvereniging heeft maandag bekend gemaakt de raad van beheer te zullen schorsen, mede omdat die met de plannen van de gemeente wilde instemmen. De raad van toezicht vindt het echter onaanvaardbaar dat volgens die plannen enkele honderden woningen moeten worden gesloopt en vervangen worden door zeventig procent koopwoningen.

Ook het huurderscomité is daar mordicus tegen. Adriaansen: 'Daardoor zouden heel veel mensen hier niet terug kunnen komen. Iedereen weet dat er in de binnenstad iets moet gebeuren, maar niet over de hoofden van de bewoners heen. Als er dan gesloopt wordt, moeten daar sociale huurwoningen voor terugkomen. De gemeente wil dat er meer diversiteit onder de bewoners komt, maar bij de bouw van Dierdonk heb ik ze daar niet over gehoord.'

Uit een enquête die het huurderscomité onlangs heeft gehouden, blijkt dat ongeveer tachtig procent van de bewoners tegen sloop van hun woning is. Mocht er toch gesloopt worden, dan wil ten minste veertig procent terugkomen in de binnenstad, waarvan bijna vijfendertig procent per se in een huurwoning. Het huurderscomité start komende week met een spreekuur voor bewoners van de binnenstad. Het kantoor aan de Wezelstraat 48 is daarvoor elke maandag van 9.00 tot 11.00 en van 18.00 tot 19.00 uur geopend.
(Eindhovens Dagblad 27 januari 1999)

U bent hier