h

Mist rond filialen - SP vragen

8 april 2003

Mist rond filialen - SP vragen

2005-07-23 Helmond, 8 april 2003

Antwoord college van burgemeester en wethouders:
Naar aanleiding van uw bovenvermelde brief, delen wij u het volgende mede.

Lopende het onderzoek naar de haalbaarheid en de betaalbaarheid van het Kunst en Cultuurplein project is ook de toekomstige positie van de wijkfilialen onder de loupe genomen. Een mogelijke optie was vervanging van de filialen door een andere vorm van dienstverlening op wijkniveau. Om een mogelijk besluit in deze richting niet bij voorbaat te frustreren door langlopende huurverplichtingen, heeft het bibliotheekbestuur aan de verhuurders medegedeeld dat men geen automatische en stilzwijgende verlenging wenst voor een nieuwe periode tot 2009.
Gezien het recente besluit van ons college met betrekking tot het KCP project, mede de handhaving van de filialen inhoudende, vindt momenteel overleg plaats tussen het bibliotheekbestuur en de verhuurders over continuering van de huurcontracten. Dit overleg zal naar verwachting op korte termijn kunnen worden afgerond.

In vertrouwen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Burgemeester en wethouders van Helmond,
De burgemeester,
Drs. A.A. M. Jacobs.

De secretaris,
Mr. A. C. J. M. de Kroon.

Hieronder de vragen

Helmond, 18 maart 2003

Aan B en W

Betreft: wijkfilialen bibliotheek

Geacht college,

Recent is enige commotie ontstaan over het voornemen om de wijkfilialen van de bibliotheek te sluiten. Leerlingen van basisschool De Vlier overhandigden wethouder Tielemans 1600 protesthandtekingen. Bij de overhandiging van de handtekeningen op 27 februari verklaarde de wethouder: 'De bibliotheken in De Bus, 't Hout en Brouwhuis blijven open. We hebben wel aan de bibliotheek gevraagd of het goedkoper kan in de wijken, maar dat is niet zo. Maar er gaan zo veel mensen naar die filialen toe, zowel volwassenen als kinderen, dat we ze openhouden.' (ED 28 februari)

Echter de huurcontracten voor de wijkfilialen De Bus en Brouwhorst waren toen al opgezegd. Sterker nog, tot op dit moment bijna drie weken (!) na de uitspraken van de wethouder is in mist gehuld of de opzegging van de huurcontracten ongedaan wordt gemaakt dan wel ongedaan gemaakt kán worden.

Dit stemt ons tot zorg.

Mogelijk was besluitvorming over verlenging van de huurcontracten aan de orde in verband met het verlopen van termijnen. Niettemin zou dan verwacht mogen worden dat opzegging plaatsvindt onder voorbehoud van definitieve besluitvorming en het advies van de ondernemingsraad.

Vanwaar dan toch dat tot op dit moment hierover onduidelijkheid bestaat?

In uw schriftelijke toelichting van 28 februari op het afblazen van het Cultuurplein schrijft u 'dat aan het realiseren van een nieuwe vestiging van de bibliotheek in het centrum niet van gemeentewege de voorwaarde kan worden verbonden van sluiting van wijkfilialen'.

Maar wat is dan het motief van het bibliotheekbestuur om uit eigen beweging en in zo'n vroeg stadium de huurcontracten van de betreffende filialen op te zeggen?

Het feit dat niet de gemeente maar het bibliotheekbestuur primair verantwoordelijk is voor de filialen neemt niet weg het grote belang van de filialen voor de stad. Wij menen daarom dat deze kwestie de gemeente aangaat.

VRAGEN

1. Was het u bekend dat de huurcontracten voor de filialen De Bus en Brouwhorst waren opgezegd?

2. Heeft de gemeente daar bemoeienis mee gehad op wat voor wijze dan ook?

3. Bent u bereid te bevorderen dat de opzegging ongedaan wordt gemaakt?

4. Is schriftelijke informatie uitgewisseld tussen gemeente en bibliotheekbestuur over de aanvankelijk beoogde sluiting? Bent u bereid die te overhandigen aan de gemeenteraad?

Hoogachtend,

Hans Verbakel
(SP-raadslid)

U bent hier