h

Obragas in de verkoop gedaan

5 april 2001

Obragas in de verkoop gedaan

2005-07-23 'Nieuwe onderhandelingen over NRE'

EINDHOVEN - De overname van energiebedrijven NRE in Eindhoven en Obragas in Helmond staan op losse schroeven. 'Het zijn nu hele andere ondernemingen geworden', zegt Deterink, advocaat van de twee Brabantse energiebedrijven.

'Dat zal in Nederland tot brede heronderhandelingen leiden', is zijn verwachting. Deterink zegt dat de betrokken bedrijven 'not amused' waren na de uitspraak van de kamer, dinsdag. 'Die bedrijven hebben het hele jaar onderhandeld ervan uitgaande dat Nederlands ernst maakte met de privatisering en liberalisering. De brieven die minister Jorritsma daarover aan de kamer stuurde gaven vertrouwen. Nu wordt de klok teruggedraaid en zit de boel naar het schijnt tot 2004 op slot.' De advocaat van Endesa, sprak gisteren van 'een zwarte bladzijde' in de Nederlandse energiegeschiedenis. De advocaten gaan eerst bestuderen wat de Kamer met haar motie bedoelt. Deterink: 'Het is niet precies duidelijk wat wel en wat niet mag. Mijn eerste observatie is dat er een stand still is tot 1 januari 2002 en dat er tot die datum niets mogelijk is.'

De energiebedrijven zullen het juridisch eigendom van de transportbedrijven moeten overdragen aan een van de lagere overheden die ook alle aandelen in handen krijgen. Het economisch eigendom blijft wel bij de energiebedrijven.

Investeringen

Advocaat L. Deterink zegt dat opschorting van de verkoop de energiebedrijven 'in een hele moeilijke situatie brengt'. 'Begrotingen en bedrijfsplannen kunnen niet worden opgesteld.' Endesa heeft Remu flink investeringen toegezegd en die zouden nu onzeker kunnen worden. 'Dat verzwakt de positie van Remu', aldus de woordvoerster van het Utrechtse energiebedrijf.

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 05-04-2001

U bent hier