h

Ouderbijdrage - antwoord college van B en W

10 mei 2001

Ouderbijdrage - antwoord college van B en W

2005-07-23 Antwoord college van burgemeester en wethouders:

Naar aanleiding van uw bovenvermelde brief, delen wij u het volgende mede.

De capaciteitsproblematiek van de Wilheiminaschool hebben wij onderkend en de door het schoolbestuur ingediende aanvraag voor capaciteitsuitbreiding is dan ook gehonoreerd.

Gelet op vigerende huisvestingsverordening onderwijs is aan schoolbestuur medegebruik aangeboden bij de MariaschooL Gelet op de bepalingen van genoemde verordening en de daarbij behorende financiële consequenties is het niet mogelijk de gehonoreerde capaciteitsuitbreiding op de locatie van de Wilheiminaschoot te realiseren. Indien deze uitbreiding gerealiseerd dient te worden bij de Wilheiminaschool betekent e.c.a. dat geïnvesteerd dient te worden in capaciteitsuitbreiding alsook in leegstand bij de MariaschooL Daamaast zal realisering van uitbreiding bij de Wilhelminaschool een precedent werking tot gevolg hebben, alle uitbreidingsaanvragen van schoolbesturen dienen dan gerealiseerd te worden op terrein van betrokken onderwijsinstellingen waardoor op grote schaal investeringen in capaciteit alsook in leegstand zullen moeten plaatsvinden.

Het plan van de Wilhelminaschool is daarmee een zuiver schoolbestuurlijke aangelegenheid die aangeeft dat het schoolbestuur de door raad gehonoreerde uitbreidingsaanvraag (gemeentelijke oplossing op basis van verordening) anders wenst in te vullen.

Wij vinden dat geen goede ontwikkeling, maar is het gevolg van de vigerende verordening. Inmiddels is het initiatief genomen om door middel van wijziging van de verordening te komen tot een efficiëntere inzet van middelen.

Wij behandelen de capaciteitsverzoeken van de verschillende onderwijsinstellingen conform algehele afspraken met het totale onderwijsveld zoals vastgelegd in de onderwijs huisvestingsverordening. Daarmee wordt voorkomen dat middels inzet van gemeentelijk beleid en de daaruit komende toetsing van huisvestingsaanvragen er een tweedeling tussen de Helmondse scholen ontstaat. Schoolbesturen hebben een eigen verantwoordelijkheid o.m. daar waar het gaat om inzet van eigen middelen en het gebruik maken van de door gemeente Helmond aangeboden huisvestingsoplossingen.

Wij treden niet in de schoolbestuurlijke verantwoordelijkheid en daarmee ook niet in onderhevig plan. Genoemde werkwijze van het schoolbestuur geeft nogmaals aan dat de vigerende huisvestingsverordening door schoolbesturen als knellend wordt ervaren. In overleg met het totale onderwijsveld worden momenteel (onder leiding van een regiegroep) initiatieven ontwikkeld die tot doel hebben om de inzet van o.a. huisvestingsgelden beter en efficiënter (buiten de huisvestingsverordening om) in te zetten. Ee.a. dient er o.m. toe te leiden dat dergelijke schoolbestuutlijke ingrepen, zoals nu door de Wilhelminaschool voorgestaan, voorkomen worden.

Wij hebben vertrouwen in de door de regiegroep onderwijs geïnitieerde initiatieven die er toe moeten leiden dat op basis van overleg met het totale onderwijsveld o.a. de huisvestingsproblematiek efficiënt wordt aangepakt. Wij gaan er dan ook vanuit dat ook de regiegroep in deze alle individuele schoolbestuurlijke acties op dit terrein in haar werkzaamheden meeneemt. Daar het onderwijsveld reeds meerdere malen heeft uitgesproken op basis van de werkzaamheden van de regiegroep haar (huisvestings)noden in te brengen en in gezamenlijkheid tot oplossingen te komen gaan wij er van uit dat ook het schoolbestuur van de Wilheiminaschool conform deze afspraken zal handelen.

Burgemeester en wethouders van Helmond,

De burgemeester,

Mr. W J. B. M. van Elk.

De secretaris,

Mr. A. C. J. M. de Kroon.

U bent hier