h

Woningbouwvereniging Volksbelang, de gemeente Helmond en bouwcombinatie Hurks/Adriaans tekenen contract Sassenbuurt

19 juli 2002

Woningbouwvereniging Volksbelang, de gemeente Helmond en bouwcombinatie Hurks/Adriaans tekenen contract Sassenbuurt

Minder huur-, meer koopwoningen - Contracten Sassenbuurt getekend

Door Hans van de Ven

Vrijdag 19 juli, HELMOND - Woningbouwvereniging Volksbelang, de gemeente Helmond en bouwcombinatie Hurks/Adriaans hebben gisteren de contracten getekend voor de reconstructie van de Sassenbuurt in Helmond. De 230 huur- en 30 koopwoningen in deze buurt worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 160 huur- en 160 koopwoningen.

De woningen zullen in vier fasen worden gebouwd. De eerste fase omvat de Sassenstraat, Lithoyenseweg, Bindersestraat en een deel van de Heistraat, waar 45 huur- en 30 koopwoningen komen. Start van de werkzaamheden staat gepland voor de tweede helft van 2003, eind 2004 wordt de eerste fase opgeleverd. Een jaar later moet de gehele reconstructie gerealiseerd zijn. Er is in totaal een bedrag van zo'n 80 tot 100 miljoen euro mee gemoeid.

Na de bouwvak wordt er een architect gekozen die een ontwerp moet maken dat aansluit bij de huidige bouwstijl, daterend van 1920. Er zijn nog drie bureau's in de race. Het gaat om architecten 'met naam en faam' die zich al eerder op dergelijke projecten toelegden. De bewoners krijgen in september of oktober een eerste ontwerp voorgelegd.

Fijntjes

De Sassenbuurt heeft daarmee de Dierenbuurt 'afgetroefd', terwijl het toch lang de bedoeling is geweest om met de aanpak van de Dierenbuurt te beginnen. De gemeente en Woonpartners zijn er echter nog niet in geslaagd de besprekingen hierover af te ronden. Daar werd gisteren tijdens de ondertekening nog eens fijntjes aan herinnerd. 'Wíj hadden hier niet moeten staan, maar onze grote collega', aldus directeur J. Flemminks Smid van Volksbelang. 'Maar het is nu eenmaal moeilijk onderhandelen met partijen die overal beren zien.'

Wethouder P. Tielemans, die zijn vakantievierende collega R. van Heugten verving, verwoordde het zo: 'De kleinste coöperatie heeft de grootste slagvaardigheid getoond. Volksbelang weet niet alleen te tokken, het weet ook eieren te leggen.' Hij hoopt wel dat de overeenkomst die nu gesloten is een dominowerking heeft. 'Andere partijen kunnen nu niet meer achterblijven.'

Dat het aantal huurwoningen wordt teruggebracht betekent niet dat er mensen in de problemen gaan komen, stelt Flemminks Smid. 'Ongeveer de helft van de mensen in de wijk heeft al aangegeven dat ze niet meer terug wil. Daar zijn ook ouderen bij, die naar een seniorencomplex gaan.'

Hij hoopt ook dat mensen die vroeger in de Sassenbuurt gewoond hebben en vertrokken zijn vanwege de verloedering, voor een deel weer terugkomen. Om het kopen van een huis aantrekkelijk te maken, zal de helft van de koopwoningen maximaal tweehonderdduizend euro kosten. Er komen ook appartementen, zowel koop- als huur-, en er worden 'slimme oplossingen' gezocht voor het parkeerprobleem.

Uit: Eindhovens Dagblad 19-07-2002

U bent hier