h

Veel Oekraïners legaal aan de slag in regio

8 augustus 2005

Veel Oekraïners legaal aan de slag in regio

EINDHOVEN Naar schatting enkele honderden Oekraïners krijgen op legale wijze toegang tot een baan in de regio. Door een reeks grensverschuivingen tussen Polen en Oekraïne beschikt een groot aantal Oekraïners over een dubbele nationaliteit: de Poolse en de Oekraïnse. Met een Pools paspoort in de hand kunnen de goedkope arbeidskrachten in Nederland onder meer aan de slag in de tuinbouw, vleesverwerkende industrie en de horeca.

Momenteel zijn overigens al duizenden Oekraïners -zonder dubbele nationaliteit- illegaal aan de slag in de regio. Burgemeester F. Jacobs van Helmond was onlangs in Polen en signaleerde daar het hoge aantal dubbele nationaliteiten onder de Oekraïners. Jacobs maakt deel uit van een SRE-commissie die de ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt bekijkt. De levensstandaard in Oekraïne ligt een stuk lager dan in Polen. De arbeiders die er vandaan komen, zijn bereid om tegen nog lagere lonen te werken dan Polen, laat zijn woordvoerder weten.

Directeur R. van Heugten van het Hapertse Metaalflex, een bedrijf dat arbeidskrachten uit de EU in Nederland detacheert, denkt dat veel Oekraïners een vals paspoort gebruiken.

Van Heugten vermoedt dat in veel gevallen sprake is van bewuste fraude. In bedrijfstakken waar het niet goed gaat, wordt soms slinks gezocht naar goedkope arbeidskrachten. Vakbondsbestuurder H. van Rees van FNV Bondgenoten maakt zich zorgen over de ontwikkelingen rondom de illegale arbeid. Hij wijt het fenomeen onder meer aan de prijzenoorlog in de supermarkten. De druk op toeleveranciers wordt steeds hoger. Als hardwerkende Oekraïners zich dan aanbieden tegen belachelijk lage kosten, is de verleiding groot.

Uit: Eindhovens Dagblad 24 juni 2005

U bent hier