h

Hoeveel woningzoekenden heeft Helmond?

22 januari 2006

Hoeveel woningzoekenden heeft Helmond?

Hoeveel woningzoekenden heeft Helmond? Die vraag is actueel sinds 1 oktober vorig jaar. Toen werd een nieuw systeem ingevoerd om woningen toe te wijzen. Sindsdien is het chaos, zeggen sommigen. Maar dat valt wel mee.

Sinds 1 oktober werken drie corporaties (Woonpartners, Wocom en Compaen) samen met één systeen: huren-in-helmond. Dat is ook de naam van hun website op internet: http://www.hureninhelmond.nl. In dit systeem kunnen woningzoekenden opties nemen op clusters (groepjes) woningen. Omdat het volledig is geautomatiseerd, is het niet moeilijk om te zien hoeveel mensen op deze manier actief zijn op de huurwoningenmarkt. Woonpartners heeft het onlangs bekend gemaakt. Het zijn er 4600.

Maar dat zijn niet álle Helmondse woningzoekenden, want Volksbelang doet niet met het systeem mee, ze heeft haar eigen systeem.

Het gaat er nu om te weten hoeveel woningzoekenden een huis willen alleen van Volksbelang en dus niet van een van de overige corporaties. Dit om dubbeltellingen uit te sluiten. Volksbelang stelt dat ze 3300 woningzoekenden heeft. Maar dit lijkt onwaarschijnlijk: dat zijn er duizend méér dan ze aan woningen bezit (ong.2300). Bedenk: de andere drie corporaties tellen 4600 woningzoekenden en hebben een bestand van bijna 12.000 woningen!

Het is zaak dat Volksbelang haar woningzoekenden-bestand opschoont en beter in beeld brengt. Daarna kunnen de getallen van de beide systemen worden opgeteld en is duidelijk hoeveel woningzoekenden Helmond echt telt.

Dat cijfer is van belang voor onder meer de Helmondse politiek, want het is een graadmeter voor de behoefte aan sociale woningbouw.

2006-01-22

U bent hier