h

Enquête naar markt is kinderwerk

1 februari 2006

Enquête naar markt is kinderwerk

HELMOND De enquête van de gemeente Helmond, die moet uitwijzen wat de beste sluitingstijd van de zaterdagse warenmarkt is, zit volgens de marktkooplui zó amateuristisch in elkaar dat de uitslag al bij voorbaat vaststaat.

Door ANJA VAN DEN AKKER

Namelijk dat de markt voortaan om vijf uur sluit, gelijk met de winkels, in plaats van om half één. En dat is precies wat de gemeente wil en de marktverkopers absoluut niet. De kooplieden voelen zich opnieuw niet serieus genomen, want de enquête is tot dusver de enige toezegging die de gemeente Helmond in deze kwestie heeft gedaan. De gemoederen zijn inmiddels zo hoog opgelopen, dat een paar kooplieden afgelopen zaterdag al boos zijn weggelopen van de markt. Volgens visboer Frans Tomey speelt bij sommige kooplui zelfs de serieuze gedachte om gezamenlijk een grote fabriekshal te kopen binnen de gemeentegrenzen van Helmond, om daar een overdekte markt in onder te brengen.

Ook kaashandelaar Arjen de Leeuw is ervan overtuigd dat de kogel echt nog niet door de kerk is. Volgens hem zijn zeker drie zaken aanvechtbaar: de manier waarop zonder overleg met de marktkooplui besloten is om de markttijden te verlengen en de warenmarkt compleet anders in te delen. Dat is in Helmond stikken of slikken. Ze lopen gewoon over ons heen. Bovendien valt op de huidige enquête veel af te dingen. Dat is kinderwerk. De gemeente heeft alle tijd gehad om een fatsoenlijk marktonderzoek te doen. Daarmee krijg je een dwarsdoorsnede en geen momentopname, zoals nu het geval is.

Tot slot blijkt het zogeheten anciënniteitsbeginsel, waarbij degene met de oudste rechten als eerste een nieuwe standplaats mag kiezen, in Helmond niet op te gaan. Simpelweg omdat de gemeente dat sinds 1990 niet meer heeft bijgehouden. Als we allemaal zeggen dat we sinds 1970 op de markt staan, kan niemand dat controleren, aldus De Leeuw.

Tomey voorziet bovendien ook nog forse problemen met de Arbodienst, omdat visboeren al vanaf vier uur 's nachts in touw zijn en dus veel te lang achter elkaar werken als ze tot vijf uur 's middags moeten staan. Je plukt niet zomaar eventjes extra personeel in twee ploegen uit de vijver, zegt hij. Ook vreest hij dikke boetes van de Keuringsdienst voor Waren, omdat hij op warme dagen zijn vis niet de hele dag koel kan houden. De marktkooplui vrezen dat de consument straks gewoon duurder uit is. De Leeuw: Maar dat staat er in zo'n enquête natuurlijk niet bij.

Artikel uit Eindhovens Dagblad van 31-01-2006

U bent hier