h

Grootschalig toerisme is te grote aantasting van Berkendonk

15 februari 2006

Grootschalig toerisme is te grote aantasting van Berkendonk

De gemeente wil samen met de Oostappen Groep van Berkendonk een toeristische trekpleister maken. De SP wijst de plannen af. Grootschalig toerisme is een te grote aantasting van Berkendonk, vindt de partij.

Wethouder Houthooft vroeg de raadscommissie RF (Ruimtelijk & Fysiek) om in te stemmen met de kaderstellende notitie project Berkendonk. Daarin geeft de gemeente de weg aan die zij wil bewandelen om van Berkendonk een toeristische trekpleister te maken.

Hoewel de gemeente stelt rekening te willen houden met de verenigingen die nu gebruik maken van Berkendonk en ook met de gratis toegankelijkheid van de plas, ging de SP - als enige - niet met de notitie akkoord.

SP-raadslid Hans Verbakel: 'In de afgelopen jaren hebben de zeilers, de surfers en de scouting hun plekje gevonden op Berkendonk. Het is de bedoeling dat de natuur de ruimte krijgt en - inderdaad - in de zomermaanden kunnen de Helmonders er gratis recreëren. Dat willen wij allemaal graag zo houden, maar dat lukt gewoon niet als Berkendonk tegelijkertijd een grootschalige toeristische attractie moet worden. Het gebied krijgt dan een heel ander karakter.'

De Oostappen Groep heeft al een eerste plan op tafel gelegd. Volgens dat plan komen op Berkendonk zo'n 1300 'verhuureenheden' variërend van luxe drijvende chalets (195), holidaycottages (400) tot en met plekken voor tenten en campers. Plus een hotel, een wegrestaurant, een subtropisch zwembad en een speelautomatenhal.

Verbakel: 'Wethouder Houthooft zegt dan wel dat dit 'maar een concept-plan is', maar het geeft natuurlijk wel de richting aan waarin gedacht wordt. Van ons mogen ook wel bepaalde voorzieningen erbij komen, maar wel graag op een véél bescheidenere schaal.'

'Als SP willen wij duidelijk zijn: de richting van de wethouder is niet onze richting, wij hebben daarom tegengestemd.'

2006-02-15

U bent hier