h

Meer sociale woningbouw?

26 april 2006

Meer sociale woningbouw?

In de verkiezingsstrijd voor de gemeenteraads-verkiezingen was sociale woningbouw een belangrijk thema. Inmiddels hebben de collegepartijen PvdA, CDA en VVD hun plannen voor de komende 4 jaar bekend gemaakt. Voorzien die in meer sociale woningbouw?

In het collegeprogramma is vastgelegd dat er jaarlijks tussen 150 en 300 sociale huurwoningen worden gebouwd. "Dit punt is een van de onderdelen in het collegeprogramma waar de PvdA een zwaar stempel op heeft gedrukt", aldus PvdA-wethouder Jos Boetzkes in het Eindhovens Dagblad.

Maar wie dieper in de materie duikt, ontdekt dat het een slagje ingewikkelder in elkaar zit. Worden er echt meer sociale woningen gebouwd vergeleken met het vorige beleid?

Het vorige beleid voorzag in 21 procent sociale woningbouw op het totaal aantal te bouwen woningen in de periode 2006 tot 2015.

SP-fractievoorzitter Erik de Vries: "Als in het collegeprogramma had gestaan dat dit aandeel zou worden verhoogd naar bijvoorbeeld 40 procent, ja dan was het glashelder geweest dat er meer sociale woningen worden gebouwd. Maar nu geen percentages maar aantallen worden genoemd, 150 tot 300 woningen per jaar, is dat zo duidelijk niet. Je moet nu in de boeken duiken om het verschil te zien met het vorige beleid."

De gemeente legt het volkshuisvestingsbeleid vast in de Nota Wonen die periodiek wordt geactualiseerd. De meest recente versie is in maart vorig jaar in de gemeenteraad besproken. De planning in deze nota voorziet in 1154 te bouwen sociale huurwoningen in de periode 2006 tot en met 2010. Omgerekend gemiddeld per jaar 231 woningen. Erik de Vries: "Het vorige beleid kwam dus ook al uit op 150 á 300 sociale huurwoningen per jaar."

Sloop en vervangende nieuwbouw

Onlangs meldde directeur Ger de Wilde van Woonpartners dat het aantal woningzoekenden bij 'Huren in Helmond' is opgelopen tot 5500, ondanks dat het systeem aanloopproblemen kent. Voor een deel moet in deze woonbehoefte worden voorzien door sociale huurwoningen bij te bouwen. Maar niet iedere nieuwe woning komt "er bij": vooral in de binnenstad worden oude sociale woningen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het collegeprogramma biedt op dit punt geen duidelijkheidheid. Komen de sociale huurwoningen "er bij" of gaat het om vervangende woningbouw?
 

 

Het fragment hierboven komt uit de Nota Wonen vastgesteld onder het vorige college. Voor 2007 zijn 486 sociale huurwoningen (< 500 euro huur) gepland.

2006-04-26

U bent hier