h

Nieuwbouw Narcissen-straat: huur te duur?

28 april 2006

Nieuwbouw Narcissen-straat: huur te duur?

Plannen voor betaalbare sociale woningbouw komen tot stand middels afspraken tussen de gemeente en de corporaties. Voor het nieuwbouwproject van Volksbelang aan de Narcissenstraat geldt dat 48 van de 71 appartementen aangemerkt zijn als sociale huurwoning (huur < 500 euro).

 

 

 

Maar in werkelijkheid pakken de huren fors hoger uit: 635 tot 790 euro per maand, afhankelijk van parkeerplaats en servicekosten. De appartementen zijn nu niet bereikbaar voor Helmonders met een smalle beurs. Reden voor de SP om bij de gemeente aan de bel te trekken.

Geacht college,

De huren van de appartementen van het nieuwbouw-project van Volksbelang aan de Narcissenstraat komen uit boven de aftoppingsgrens van de huursubsidie. Daardoor zijn deze appartementen niet bereikbaar voor huurders met een smalle beurs, want zij kunnen nu geen aanspraak maken op huursubsidie.

Dit is volgens ons in strijd met het gemeentelijke volkshuisvestingsbeleid zoals toegelicht bij de voorjaarsnota vorig jaar. Het is ook in strijd met de tabellen in de geactualiseerde Nota Wonen. In deze tabellen worden 48 van de 71 appartementen in het project aan de Narcissenstraat aangemerkt als 'sociale huurwoning' (huur

Door ons om een toelichting gevraagd, zegt Volksbelang dat met de gemeente geen afspraak is gemaakt om de huren onder de aftoppingsgrens te houden.

De huren blijven wel onder de bovengrens van de huursubsidie, wat inhoudt dat huurders huursubsidie kunnen krijgen als de gemeente daar apart toestemming voor geeft (fiattering). Dit gebeurt slechts bij hoge uitzondering in bijzondere situaties.

VRAGEN

1. Met de corporaties gelden afspraken over te bouwen woningen (het convenant uit 2004 / het beleid in de Nota Wonen). Bent u van mening dat Volksbelang in dit geval van de afspraken afwijkt?

2. Zo ja, heeft u mogelijkheden om in te grijpen?

3. Deelt u onze zorg dat op deze wijze weinig terecht komt van het inlopen van het tekort aan sociale woningbouw?

4. De vraag komt op hoe 'hard' het beleid is dat is vastgelegd in de Nota Wonen. Deelt u deze zorg?

Met vriendelijke groeten,

Erik de Vries
Hans Verbakel
(SP-raadslid)

 

Toelichting huursubsidie Als de huur uitkomt boven de aftoppingsgrens bestaat normaliter geen recht op huursubsidie. Naast de aftoppingsgrens bestaat nog de - hogere - maximale bovengrens. Bevindt de huur zich tussen deze twee grenzen, bestaat slechts bij uitzondering recht op huursubsidie. De gemeente moet hierover apart beslissen. Dit is de passendheidstoets.

2006-04-28

U bent hier