h

SP: afschaffen schoolzwemmen heroverwegen

20 april 2006

SP: afschaffen schoolzwemmen heroverwegen

In 2004 heeft de gemeente besloten om het schoolzwemmen af te schaffen met ingang van het schooljaar 2006/2007. Nu dat moment nabij komt, groeit de weerstand tegen het stopzetten van het schoolzwemmen. De SP vraagt om heroverweging van het besluit.

Helmond, 14 april 2006

Aan B en W

Betreft: schriftelijke vragen schoolzwemmen

Geacht college,

Een gemeentelijk persbericht meldt dat wethouder Boetzkes wil onderzoeken of er een effectieve gemeentelijke vangnetconstructie mogelijk is als vervanging voor het schoolzwemmen. Het persbericht meldt verder dat tot onze verbazing schoolbesturen nooit enige reactie hebben gegeven op het besluit om het school-zwemmen stop te zetten.

Het besluit om het school-zwemmen af te schaffen is genomen in 2004. En inderdaad, het besluit is toen tamelijk geruisloos gepasseerd. Wij denken dat een rol speelt dat het besluit om te stoppen met schoolzwemmen onderdeel was van de voorjaarsnota. In deze nota komen heel veel zaken aan bod, het schoolzwemmen is op de achtergrond geraakt.

Nu het moment nabij is dat het schoolzwemmen daadwerkelijk wordt gestopt en tevens blijkt dat de rijksregeling voor een vangnetregeling is beƫindigd, komen de reacties los: er blijkt wel degelijk weerstand te bestaan tegen het afschaffen van het schoolzwemmen.

Direct betrokkenen wijzen erop dat het bij het schoolzwemmen om meer gaat dan het halen van een zwemdiploma: het is gezond (natte gym), het voorkomt dat kinderen van ouders met een smalle beurs buiten de boot vallen en kinderen van allochtone ouders worden beter bereikt.

Ook in de Helmondse politiek gaan geluiden op om het besluit om te stoppen met schoolzwemmen te heroverwegen.

VRAGEN

- Bent u bereid om het onderzoek naar een gemeentelijke vangnet-constructie uit te breiden met onderzoek naar de mogelijkheid om het schoolzwemmen terug in te voeren?

- Zo nee, waarom niet?

Met vriendelijke groeten,

Nathalie van der Zanden
Ad Spruijt
(SP-raadsleden)

U bent hier