h

Extra geld voor zorg niet op voorhand onmogelijk maken

4 juli 2006

Extra geld voor zorg niet op voorhand onmogelijk maken

B en W wil geen gemeentegeld uitgeven aan de zorgtaken van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en wil dat in een speciale bepaling vastleggen. Maar volgens de SP is het beter dat de gemeenteraad zich niet op voorhand de handen bindt.

Met de nieuwe wet WMO wordt de gemeente verantwoordelijk voor een groot aantal zorgtaken. Nu al is de gemeente verantwoordelijk voor het verstrekken van gehandicaptenvoorzieningen als rolstoelen en scootmobielen, maar daar komen andere taken bij variƫrend van mantelzorg tot en met huishoudelijke zorg.

De komende maanden wordt in een verordening uitgewerkt wie wanneer voor welke voorzieningen in aanmerking komt en hoe hoog de eigen bijdrage wordt die de aanvrager moet neertellen.

Vooraf daaraan wil het college van B en W als uitgangspunt vastleggen dat de gemeente zelf er in ieder geval geen geld bij legt. "Wij willen niet meer uitgeven dan we van het rijk ontvangen", aldus zogenaamd beslispunt 6.

Hiermee zet de gemeenteraad zich zelf klem, als voor goede zorg extra geld nodig is, is dat met deze bepaling op voorhand onmogelijk gemaakt. Aldus de kritiek van de SP die daarom voorstelt om beslispunt 6 te schrappen.

U bent hier