h

Voorjaarsnota 2007

16 mei 2007

Voorjaarsnota 2007

Deze voorjaarsnota borduurt voort op het beleid van de vorige colleges. Het meest opmerkelijke is de instelling van een fonds strategische investeringen waarin het college middelen wil stoppen voor de volgens haar vier belangrijkste thema's. Zogezegd de grote uitdagingen waar de stad voor staat.

Met deze keuze wordt op termijn veel geld (ongeveer 70 miljoen euro) als het ware geoormerkt en is dit geld daardoor niet beschikbaar voor ander beleid.

Een vergelijking dringt zich op met de ambitieuze plannen van de afgelopen jaren van dit college, maar met name van vorige colleges, die eveneens grote druk op de gemeentefinanciën zetten (het centrumplan). Het centrumgebied lijkt ook nu weer de grootste slokop te worden van gemeentegeld. De investering die voor de kanaalzone voor de komende 10 a 15 jaar wordt geraamd overtreft verre alle andere uitdagingen. Het gaat om 60 miljoen euro. Dat komt dus bovenop het centrumplan.

Er worden op de ene plek in Helmond miljoenen geïnvesteerd, waar op een andere plek de achterstanden oplopen (onderwijshuisvesting).

Of neem de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ons dunkt dat er reden tot zorg is over de toekomst in het bijzonder als het gaat om de hulp in de huishouding. De zorginstellingen moeten zelf grote bedragen bijleggen omdat de gemeente onvoldoende geld ter beschikking stelt. Houdt dat wel stand op termijn? Vaak wordt gewezen op het belang van de werkgelegenheid en dat is ook hier aan de orde (Savant heeft ongeveer 2000 medewerkers) maar het lijkt nu plotseling niet te tellen. De WMO komt er erg bekaaid van af. Als je in de voorjaarsnota zoekt op 'centrum' krijg je 77 hits. Zoek je op 'WMO' krijg je 3 hits.

Inderdaad een kwestie van prioriteiten. Die hadden wat ons betreft anders gelegen.

Dit voor wat betreft onze algemene indruk van de voorjaarsnota.

Voor de complete bijdrage...lees verder (pdf-bestand)

16 mei 2007

U bent hier