h

Zorg, kanaalzone en de voorjaarsnota

15 juni 2007

Zorg, kanaalzone en de voorjaarsnota

Donderdag 14 juni 2007: de gemeente bespreekt de voorjaarsnota. In de SP-bijdrage aan de discussie springen twee zaken eruit: de zorg (WMO) en de kanaalzone. Een motie van de SP over het schoolmaatschappelijk werk werd verworpen.

Zorg De SP is erg bezorgd over de toekomst van de huishoudelijke zorg. Het Rijk stelt onvoldoende geld ter beschikking, zeker nu het ernaar uitziet dat door de vergrijzing het aantal aanvragen flink toeneemt. Tegelijkertijd heeft de Helmondse gemeenteraad met zichzelf afgesproken om er geen eigen geld bij te leggen als een tekort ontstaat. Hoe moet dan deze zorg op peil gehouden worden?

Iedereen die hulp krijgt, wordt opnieuw beoordeeld (indicatiestelling). Veel cliƫnten krijgen na deze herbeoordeling nog maar eenvoudige hulp (alfahulp) in plaats van de meer uitgebreide hulp die ze voorheen kregen. Door deze verschuiving naar eenvoudige en goedkopere hulp bespaart de gemeente jaarlijks 640.000 euro. Puur financieel gezien voor de gemeente erg aantrekkelijk, maar is het sociaal verantwoord?

(Het bedrag 640.000 euro is berekend uitgaande van een verschuiving van voorheen 70% uitgebreide zorg naar nu 30%. Dit is gebaseerd op een mededeling van de gemeente over de stand van zaken op dit moment. Pas als het jaar voorbij is kan definitief de balans worden opmaakt.)

Kanaalzone Het college van B en W wil de komende 10 a 15 jaren in een apart fonds 70 miljoen euro bijeen sparen. De grootste hap is bestemd voor de kanaalzone. Behalve dat een rol speelt het vertrek van de bedrijven Nedschroef en Raymakers uit het centrum, werd het niet nader toegelicht. Reden waarom de SP er niet mee instemde. "Wij missen informatie om dit voorstel goed te kunnen beoordelen, bovendien wordt het geld onttrokken aan andere zaken die ook geld nodig hebben", aldus SP-fractievoorzitter Erik de Vries.

Schoolmaatschappelijk werk Leerlingen op het middelbaar onderwijs kunnen soms met grote, zich opstapelende, problemen zitten waar ze zelf geen oplossing voor kunnen vinden. Dit is het werkterrein van het schoolmaatschappelijk werk. Door het wegvallen van geld van de Provincie komt het schoolmaatschappelijk werk in de knel. De SP stelde in een motie voor om het weggevallen provinciale geld met gemeentegeld te compenseren, ook omdat de gemeente regisseur is van het jeugdbeleid. PvdA-wethouder Boetzkes echter ontraadde de gemeenteraad om het voorstel over te nemen.

Bijdrage van de SP (pdf-bestand)

U bent hier