h

Boete voor niet-realiseren sociale huurwoningen

27 februari 2008

Boete voor niet-realiseren sociale huurwoningen

Als voor dertig sociale huurwoningen op Dierdonk een te hoge huur wordt vastgesteld, krijgt ontwikkelaar Adriaans van Bussel Vastgoed een boete. Dat heeft het college van B en W vorige week besloten.

Het gaat om een project van in totaal 70 woningen op de plek van de voormalige manege Dierdonk. Volksbelang realiseert de dertig sociale huurwoningen samen met Adriaans van Bussel. Ruim een jaar geleden maakte Volksbelang bekend een huur van ruim 600 euro te willen berekenen. Te hoog, reageerden GroenLinks en SP die vervolgens aan de bel trokken.

Wethouder Stienen deelde de kritiek. In de nota Wonen en in overeenkomsten is vastgelegd dat de huur niet mag uitkomen boven de zogeheten aftoppingsgrens van 526,89 euro. Het is van belang om de aanvangshuur beneden deze grens te houden, omdat anders geen recht bestaat op huurtoeslag en de woning op slot gaat voor huurders met een smalle beurs.

Juridisch liggen de kaarten zo dat niet Volksbelang maar Adriaans van Bussel de boete boven het hoofd hangt. De gemeente heeft een overeenkomst met de ontwikkelaar die vervolgens weer een overeenkomst met Volksbelang heeft. In de laatste overeenkomst wordt anders omschreven wat een sociale huurwoning is. Volksbelang ontleent daaraan de vrijheid om een hogere huur te berekenen. De gemeente ziet dit als een intern conflict dat partijen onderling moeten uitvechten.

De boete wordt opgelegd als straks daadwerkelijk huurcontracten worden afgesloten op basis van de te hoge huur. De boete bedraagt zeven ton.

2008-02-27

U bent hier