h

Wethouder wil ontslag thuishulpen niet tegengaan

5 maart 2008

Wethouder wil ontslag thuishulpen niet tegengaan

Savant heeft vorige week 170 medewerkers ontslag aangezegd. De SP vroeg in de raadsvergadering van afgelopen dinsdag om de contracten open te breken, maar verantwoordelijk wethouder Boetzkes voelt daar niks voor.

Niet alleen de SP, ook vakbond De Unie en de zorginstellingen Savant en stichting St. Annaklooster vragen om de contracten open te breken. Dat kan een hele operatie zijn omdat dan waarschijnlijk de aanbestedingsprocedure over moet. Maar liever dat dan tot en met 2009 gebonden zijn aan de huidige contracten, zo is de redenering.

Het is een centenkwestie. Savant ontslaat thuishulpen omdat het tarief dat de gemeente voor de zorg betaalt, vastgelegd in de huidige contracten, ontoereikend is. De wethouder wil het tarief niet verhogen.

Tegelijkertijd speelt een kanteling in de toewijzing van de zorg. Veel cliƫnten krijgen eenvoudige hulp (poetsen) in plaats van voorheen de meer uitgebreide zorg. Er komen andere, goedkopere hulpen over de vloer. De gekwalificeerde thuishulpen raken hun werk kwijt.

Ongewenst, vindt de SP, de kwaliteit gaat omlaag. Het is verschraling van de zorg.

Wethouder Boetzkes redeneert precies andersom. Volgens hem kregen cliƫnten vroeger te veel hulp en wordt dat nu rechtgezet. Dat dit gepaard gaat met het ontslag van gekwalificeerde thuishulpen wil de wethouder niet tegengaan.

Het is de tweede keer dat een verzoek van de SP om de contracten open te breken door de wethouder wordt afgewezen. De partij deed een hernieuwd verzoek omdat staatssecretaris Bussemaker onlangs een wetswijziging aankondigde. Per 1 januari worden instellingen verplicht om zorg te leveren met medewerkers in loondienst. Waarom dan nu thuishulpen ontslaan?

De wethouder wil binnenkort in contact treden met de staatssecretaris om de Helmondse situatie onder de aandacht te brengen. De SP juicht dat toe en hoopt dat het er toe leidt dat meer geld beschikbaar komt. Het geld moet dan wel bij de zorg terecht komen door alsnog de contracten open te breken. Anders blijft het bij de gemeente hangen.

Goede zorg kan niet op een koopje

Het kan anders, maar niet op een koopje. Vught hanteert een vast eenheidstarief voor de zorg van 22,50 euro per uur. Citaat:

Landelijke problemen zoals de dreiging van massaontslagen bij thuiszorginstellingen en afkalving van de kwaliteit van zorg hebben zich in Vught niet voorgedaan. Door te werken met een vaste (gemiddelde) uurprijs kan de thuiszorgaanbieder zelf bepalen welke professionele hulp ze naar een klant toesturen. Het voorkomt dat, zoals bij vele andere gemeenten het geval is, thuiszorgaanbieders worden gedwongen vaste contracten van gespecialiseerde thuiszorgmedewerkers om te zetten in goedkope freelance alfahulpcontracten.

Bron: Vught raadsinformatiebrief (pdf-bestand)

2008-03-05

U bent hier