h

Vragen overlast 't Hout

23 september 2008

Vragen overlast 't Hout

Overlast op 't Hout door hangjongeren. De kwestie speelt al langer. Omwonenden vrezen dat de komst van jeugdhonk Orion de problemen erger maakt. Het artikel hieronder stond afgelopen week in de krant. De SP vraagt uitleg aan B en W.

Update: antwoord van het college (pdf-bestand)

 
't Hout is terreur van jeugd méér dan zat

Ruim 100 gezinnen in Mierlo-Hout eisen een samenscholingsverbod

door Anja van den Akker HELMOND Zeker honderd gezinnen uit de Helmondse Houtwijk' eisen een alcohol- en samenscholingsverbod rond het voetbalcomplex van RKSV Mierlo Hout, op de hoek Wilgehoutstraat en Heeklaan. Daar terroriseert een vaste kern van twintig jongeren, met zeker dertig meelopers, al jaren de buurt rond sportpark De Beemd. Zoutzuur over autos, bakstenen door de ruiten, autoraces op het parkeerterrein, grote vuurwerkbommen die door de wijk knallen, bedreiging tot aan de voordeur, overal glasscherven, drugsgebruik en lawaaiige scootertjes die af en aan rijden.

De politie beaamt de enorme overlast, maar kan niet veel meer doen dan een proces-verbaal schrijven, zodra iemand op heterdaad wordt betrapt. Volgens een woordvoerder zijn er inmiddels al bekeuringen uitgedeeld van drie- tot vierhonderd euro. Maar dat schijnt niets uit te maken. Ze betalen en gaan gewoon door. De politie zegt precies te weten om wie het gaat en waar de boosdoeners wonen. Tweederde komt uit de wijk, de rest woont elders. Een groot deel is ouder dan 21 jaar en komt met de auto of een scootertje. De raddraaiers hebben een brief van de politie thuis gekregen, in de hoop dat hun ouders iets doen.

Volgens de bewoners maakt de aanwezigheid van een dealer in de Mahoniehoutstraat de situatie alleen maar slechter. Daar komt veel jeugd op af. Ook de gemeente ondervindt overlast. Zitbankjes blijken keer op keer gesloopt en lantaarnpalen worden uit de grond getrokken. Deze jongeren ontwijken is moeilijk, want ze bivakkeren precies in de enige paar hondenuitlaatstroken rond het voetbalveld. Er zijn al bewoners met een bon op zak, omdat ze hun hond elders uitlieten. Sinds vorig jaar, toen er behalve de bedreigingen en overlast ook nog vuurwerkbommen bijkwamen, voeren de bewoners gericht actie. Want rustig een gesprek aanknopen, levert vaak agressie op. Of je krijgt een fles naar je hoofd, vertellen ze. De overlast verplaatst zich al naar omliggende straten. De gemeente gaat nu in overleg met politie én justitie. VVD-wethouder Trix Houthooft (Stedelijk Beheer) heeft een gesprek tussen bewoners en burgemeester Jacobs beloofd. Die vrezen dat de autoriteiten niet zo hard zullen lopen, omdat ze de oproerkraaiers nu goed in beeld hebben. Als ze hier verdwijnen, duiken ze elders op, aldus gemeente en politie.

2008-09-23

U bent hier