h

Coffeeshop is beter dan illegale handel

7 december 2008

Coffeeshop is beter dan illegale handel

Als alcohol nu pas ontdekt zou worden, zou het volgens sommige deskundigen belanden op de lijst van harddrugs. Er zijn honderdduizenden alcoholisten en even zoveel probleemdrinkers. Gezondheid, werk en sociaal leven lijden onder alcoholgebruik. Toch pleit niemand voor een verbod.

Integendeel, alcohol is legaal te verkrijgen in iedere Helmondse wijk, bij de supermarkt om de hoek. Softdrugs echter zijn maar op één plek in Helmond te verkrijgen. Bij de coffeeshop in de Wolfstraat. U voelt 'm al aankomen: hier is iets geks aan de hand.

Druggebruik stuit veel mensen tegen de borst. Er heerst een negatief beeld over coffeeshops. Het verbaast mij daarom niet dat er meteen protest kwam tegen de drie mogelijke locaties die de gemeente heeft uitgezocht voor een tweede coffeeshop. Sterker nog, welke plek ook wordt aangewezen, ik vermoed dat er altijd protest zal klinken.

Toch moet er iets gebeuren. Ik geef een voorbeeld uit mijn eigen ervaring. Bij ons in de buurt zat een tijdlang een thuisdealer. Hij verkocht vanuit huis. U begrijpt: dat gaf een hoop heisa en overlast voor de omwonenden. Behalve dat is er ook geen enkele controle op het spul dat over tafel gaat. Gaan er ook schadelijke harddrugs om? Gelukkig is er een einde aan gemaakt, maar deze illegale handel speelt op allerlei plekken in Helmond.

Dan is het beter om het goed te regelen. Vergelijk het maar met alcohol. Volgens officiële regels en met goede controle. Een tweede coffeeshop kan daaraan bijdragen. In de Molenstraat langs de fietsroute van veel leerlingen naar de school verderop lijkt me niet zo geschikt. Maar in goed overleg met omwonenden moet toch tot een verstandige keuze te komen zijn? En als gezegd: is dat niet beter dan illegale handel op te laten duiken elders in de stad met alle overlast van dien voor de buurt?

column van SP-raadslid Ad Spruijt
verscheen eerder in Zondagsnieuws

2008-12-07

U bent hier