h

Motie tegen verkoop aandelen Essent

1 februari 2009

Motie tegen verkoop aandelen Essent

De SP-fractie dient een motie in tegen de verkoop van de aandelen Essent. De motie komt aan de orde in de raadsvergadering van 3 februari.

De aandelen van Essent zijn in handen van zes provincies en zo'n honderddertig gemeenten. Helmond bezit 0,015% van de aandelen. Hoewel maar een gering aantal aandelen, is het toch van belang hoe de gemeenten zich opstellen. De aankoop door de Duitse energiereus RWE gaat alleen door als het concern tenminste 80 procent van de aandelen in handen krijgt. Dat aantal wordt niet gehaald als alle gemeenten weigeren te verkopen. De gemeenten bezitten gezamenlijk 26 procent van de aandelen. Inmiddels heeft de gemeente Brunssum zich als eerste uitgesproken tegen de verkoop.

Formeel komt de kwestie niet in de gemeenteraad. Het college mag zelf beslissen over de verkoop van de aandelen. De SP-motie roept het college op om niet te verkopen. "Energie is een eerste levensbehoefte. Dat belang is beter gewaarborgd in publieke handen dan in handen van de vrije markt, getuige de kredietcrisis", aldus de partij.

- Motie (pdf-bestand)

2009-02-01

U bent hier