h

Peperdure projecten worden ontzien, op de zorg wordt bezuinigd

13 juni 2009

Peperdure projecten worden ontzien, op de zorg wordt bezuinigd

Peperdure projecten worden ontzien, op de zorg wordt bezuinigd. Aldus de kritiek van de SP bij de bespreking van de voorjaarsnota.

Kan het niet een tandje minder met al die projecten? Voorbeeld: de voorgenomen aankoop van de Nedschroef. SP-raadslid Hans Verbakel: Dat gaat grofweg zon 20 miljoen euro kosten - het bedrag circuleerde al in de pers. Wij vragen ons af of Helmond zich dat kan veroorloven. Tenminste willen andere belangrijke zaken niet in het gedrang komen. Wij hebben geen aanwijzingen dat afzien van de aankoop van Nedschroef ernstige gevolgen heeft, behalve dat het bedrijf gewoon blijft zitten op de plek waar het al vele jaren zit.

Wethouder Bethlehem ging niet in op het voorbeeld. Hij wilde alleen kwijt dat de gemeente vasthoudt aan de aankoop van het Nedschroefterrein.

De economische recessie slaat een gat in de gemeentelijke boekhouding van 2,5 miljoen euro. Omdat de gemeente vasthoudt aan peperdure projecten als de aankoop van het Nedschroefterrein of het centrumplan, ontkomt ze er niet aan om te bezuinigen op bestaand beleid.

Het lijstje bezuinigingen van het college van B en W stuitte op veel weerstand in de raad. Honderdduizend euro weghalen bij veiligheid en handhaving, wat betekent dat? De wethouder moest het antwoord schuldig blijven. Dat moeten we nog uitzoeken. Maar laat ons ons werk doen, dan kunt u daarna uw oordeel geven.

Lijstje bezuinigingen van B en W

Verschillende partijen lanceerden voorstellen om het rijtje bezuinigingen om te gooien, vooral om het sociaal beleid te ontzien. Altijd beter dan het voorstel van het college, maar het bezuinigingsbedrag van opgeteld 2,5 miljoen is daarmee niet verdwenen, er wordt alleen mee geschoven. Een andere post om op te bezuinigen moest gevonden worden. Maar wáár?

Deze zoektocht naar een financiële dekking hield de gemoederen danig bezig, de raadsvergadering liep uit tot in de nachtelijke uurtjes. Tevergeefs. De voorstellen haalden uiteindelijk geen meerderheid ondanks de steun van de PvdA die daarmee inging tegen het eigen college. Ook de motie van de SP, om in plaats van te bezuinigen de projecten kritisch tegen het licht te houden, haalde het niet.

De SP-fractie stemde tegen de voorjaarsnota. Een gebruikelijke politieke stellingname van de partij: de SP heeft zich niet gebonden aan het collegeprogramma en verschilt op belangrijke punten van mening met het college van B en W. Maar deze keer stemden opmerkelijk genoeg maar liefst zes partijen méér tegen de voorjaarsnota. Te weten GroenLinks, Helmond Aktief, Helder Helmond, D66, SDH-OH en Helmondse Belangen.

De voorjaarsnota werd besproken in de raadsvergadering van donderdag 11 juni. De vergadering duurde van 's middags half drie tot 's avond half twaalf met tussendoor een pauze.

SP-bijdrage vorjaarsnota 2009 (pdf-bestand)

2009-06-13

U bent hier