h

Vragen over stages in Marokko

27 juni 2009

Vragen over stages in Marokko

Met verbazing lazen wij in het blad Binnenlands Bestuur van 27 mei jl. dat wethouder Boetzkes de oplossing voor problemen met overlastgevende Marokkaanse jongeren ziet in buitenlandse stages, in Marokko. De bedoeling is, zo vernemen wij, dat de Marokkaanse overlastgevers als een ander mens terugkeren naar Nederland.

Onze gemeente bericht hier ook over op haar eigen website. Er wordt verslag gedaan van het bezoek van de wethouder aan de stad Nador. Blijkens het bericht is tijdens dit bezoek het initiatief genomen om op twee locaties in Nador te komen tot de realisatie van zgn. leer- en ervaringsplaatsen. Daarnaast heeft de wethouder de mogelijkheden van praktijkstages in Marokko besproken voor studenten van het ROC ter AA.

Hoewel onze fractie natuurlijk wel een idee heeft welk doel hier wordt nagestreefd, hadden wij graag vooraf met de wethouder van gedachten willen wisselen over het nut en noodzaak van deze plannen. Wij betreuren het dat wij alleen achteraf, kennis kunnen nemen van deze door het college voorgestane aanpak.

De manier van communiceren welke tot dusverre is gevolgd vinden wij onvoldoende. Het onderwerp is dermate van belang dat van het college mag worden verwacht dat hier, met name in de communicatie met de raad, verantwoord mee wordt omgegaan. Onze fractie, en daar zullen wij niet uniek in zijn, voelt zich mede verantwoordelijk voor de aanpak van jongerenproblematiek, werkgelegenheid, onderwijs en veiligheid, maar wil dan wel in de gelegenheid zijn om in gezamenlijkheid te komen tot een aanpak hiervan.

Wij hebben hierover dan ook de volgende vragen aan het college van B en W:

1.Is de wethouder het met ons eens dat het aspect communicatie bij dit soort gevoelige onderwerpen van groot belang is? Hoe gaat hij dit verbeteren?
2.Welke argumenten vormen de aanleiding om te komen met deze maatwerkmaatregelen t.b.v. Marokkaanse jongeren?
3.Welke criteria worden gehanteerd om te bepalen of men voor dit experiment in aanmerking komt?
4.Welke meetbare resultaten streeft u na en op welke manier en op welk moment wordt over dit project verantwoording afgelegd richting Raad of commissie?
5.Is er sprake van een proefperiode? Zo nee, vindt u het dan niet belangrijk om hierover afspraken te maken met de Raad of commissie?
6.Is de wethouder bereidt zijn plannen alsnog te agenderen voor de commissie?
7.Welke financiële consequenties heeft dit project? Zijn hier overeenkomsten of contracten over gesloten?
8.Is de wethouder het met onze stelling eens dat, een voorkeursbehandeling zoals in dit project, moet gelden voor alle in Helmond daarvoor in aanmerking komende jongeren? Zo nee, waarom niet?

Namens de fractie van de SP,
Nathalie van der Zanden

 

artikel Binnenlands Bestuur:

 

Helmond laat Marokkanen stage lopen in Marokko

27.05.09

Laat Marokkaans-Nederlandse jongeren een tijdje in Marokko werken, dan komen ze als een ander mens terug naar Nederland. Dat is de gedachte achter de stageplaatsen die de gemeente Helmond haar probleemjongeren wil aanbieden.

Wortels Wethouder Jos Boetzkes van jeugd en welzijn bracht van 13 tot 18 mei samen met een aantal medewerkers een bezoek aan de provincie Nador, in het noordoosten van Marokko. Daar liggen de wortels van de meeste Marokkaanse Nederlanders. Doel van de reis was het werven van stageplaatsen. Helmond wil daarmee twee groepen jongeren kennis laten maken met het land van hun (voor-)ouders: leerlingen van het ROC en probleemjongeren.

Zorgboerderij De verwachtingen werden meer dan waargemaakt. De Marokkaanse overheid, zich bewust van het slechte imago van haar landgenoten overzees, was zeer behulpzaam. Ik ging voor één zorgboerderij en ik kreeg er twee, zegt Boetzkes enthousiast. In de eerste wilde men met melkvee en olijvenpersen aan de slag, en bij de stad Nador kregen we een ander gebouw toegewezen dat nog gebouwd moet worden. Daar kunnen vijf, zes jongeren met technisch onderwijs terecht.

Stuk identiteit Hoewel het slechts om enkele tientallen jongeren zal gaan, en het Rijk nog geld moet toezeggen - één tot twee ton wil de wethouder vragen - heeft Boetzkes er hoge verwachtingen van. Binnen twee jaar moet je een heel groot probleem opgelost hebben, denkt hij. Ze geven, zolang ze in Marokko zijn, geen overlast op straat, das één. Ze kunnen een stukje identiteit, die ze hier kwijt zijn, terugkrijgen. En ze krijgen de kans om goed te overdenken waar ze mee bezig zijn. Als ze dat goede voorbeeld mee terugnemen, krijg je een olievlek-effect.

Update Najaar 2009 worden concrete voorstellen gedaan en deze kunnen dan besproken worden, antwoordt het college (pdf-bestand).

2009-06-27

U bent hier