h

SP: geen Helmondse "villasubsidie"

26 januari 2010

SP: geen Helmondse "villasubsidie"

De huizenmarkt maakt een zware tijd door. De banken zijn, terecht, voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken. Het gevolg is dat huizen moeilijker verkocht worden. De huizenmarkt zit "op slot". Het CDA in Helmond heeft wel een heel bijzondere oplossing voor dit probleem bedacht. Zij willen de grens om in aanmerking te komen voor een starterslening verhogen naar 350.000 euro. "Absurd", aldus SP-lijsttrekker en raadslid Erik de Vries.

Wat is een starterslening eigenlijk? Soms is iemands inkomen net te laag om voor een koopwoning in aanmerking te komen. Er kan dus niet genoeg geld geleend worden bij de bank. De gemeente helpt deze mensen door ze de eerste drie jaar rentevrij, en daarna tegen een gunstige rente een deel van het geld te lenen.

Een voorbeeld: een woning kost 200.000 euro. De bank verstrekt iemand, uitgaande van het inkomen, maximaal 170.000 euro. De gemeente mag tot maximaal 20% van de aankoopprijs uitlenen. Dat is voldoende om de ontbrekende 30.000 euro aan te vullen. Zo kan de woning alsnog gekocht worden.

Het voorstel van het CDA verhoogt de maximale prijs van een woning voor deze regeling van 265.000 euro naar 350.000 euro. Erik de Vries: "Om een hypotheek van 3,5 ton te kunnen betalen moet je al een aardig hoog inkomen hebben. De maandelijkse lasten liggen dan rond de 1.300 euro. Mensen met een dergelijk inkomen hebben helemaal geen hulp meer nodig van de gemeente om een huis te kunnen kopen. Zij zullen alleen iets kleiner moeten gaan wonen. Geen huis van 3,5 ton, maar van 3 ton dus. Daarvan staan er meer dan genoeg te koop in Helmond."

De raad heeft het voorstel aangenomen. De SP stemde tegen, samen met PvdA, GroenLinks en D66. "De starterslening is bedoeld om mensen met een beperkt inkomen de koopmarkt op te helpen. De gemeente heeft maar een beperkt budget voor de starterslening. Nu mensen een hoger bedrag kunnen lenen, is het eerder op en kunnen er dus minder mensen geholpen worden. De SP gaat mensen niet subsidiƫren om groter te kunnen wonen", aldus de lijsttrekker in zijn stemverklaring.

Uit: SPeerpunten (pdf-bestand)

2010-01-26

U bent hier