h

Twee maart verkiezingen Provinciale Staten

28 januari 2011

Twee maart verkiezingen Provinciale Staten

Op 2 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. Bij de vorige statenverkiezingen in 2007 nam nog niet de helft van de Brabanders de moeite voor de gang naar de stembus. De opkomst bedroeg 42 procent, ongeveer ook de opkomst in Deurne, Laarbeek, Asten en Someren. Helmond spande de kroon met een opkomst van 36,3 procent. Twee derde bleeft thuis! Kortom, de Provincie is bepaald niet populair. Toch gaat het om belangrijke verkiezingen. Zeker deze keer.

Het aantal leden van Provinciale Staten wordt bepaald door het aantal inwoners dat een provincie telt. Provinciale Staten van Brabant tellen 55 leden. Zij zijn geen beroepsvolksvertegenwoordigers, maar doen het politieke werk meestal in combinatie met een baan.

De 55 Brabantse statenleden zijn verdeeld over negen politieke partijen. De SP heeft 12 leden en is daarmee op dit moment de tweede fractie van provinciale staten.

Op de regioconferentie van 13 november vorig jaar, met afgevaardigden van de Brabantse SP-afdelingen, werden kandidatenlijst en verkiezingsprogramma voor de komende statenverkiezingen op 2 maart vastgesteld.

Nico Heijmans, de huidige fractievoorzitter van de SP in Brabant, werd herkozen als lijsttrekker. Op de kieslijst staan ook twee Helmondse SP'ers. Hans Verbakel staat op plek 26 en Erik de Vries op plek 36.

Een belangrijke kwestie waar de provincie zich mee bezighoudt is het onderwerp megastallen. De zaak houdt de gemoederen danig bezig. Andere belangrijke provinciale thema's zijn openbaar vervoer, jeugdzorg en ruimtelijke ordening. De provincie speelt een rol bij het aanwijzen van industrieterreinen en natuurgebieden.

 

Thuisblijven helpt niet

Hoe worden al deze kwesties aangepakt? Welke richting moet het op? De provincie mag dan weinig populair zijn, maar de politieke verhoudingen in provinciale staten en dus de verkiezingen spelen natuurlijk een grote rol.

Drie maanden na de statenverkiezingen van 2 maart, op 23 mei, zijn de verkiezingen voor de Eerste Kamer. De leden van de Eerste Kamer worden getrapt gekozen: niet door de bevolking, maar door de leden van provinciale staten.

Daarmee hebben de statenverkiezingen dus ook een groot landelijk belang. Want als het kabinet geen meerderheid behaalt in de Eerste Kamer raakt het nagenoeg vleugellam.

De uitslag zegt dus meteen iets over de landelijke politiek. Premier Mark Rutte ziet verkiezingsdag 2 maart daarom als test voor zijn regering.

De SP heeft de handschoen opgenomen en heeft 2 maart uitgeroepen tot dag van pro-test!

2011-01-28

U bent hier